Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


şimdiden teşekkürler..

nisa suresinin 78.ayetinde Allah(c.c) iyilikte kötülükte bendendir buyuruyor.79.ayette ise iyilik benden kötülük nefsindendir buyuruyor...geniş bi bilgiyle bu iki durumu açıklarsanız çok sevinirim..Allah(c.c) razı olsun....

Değerli kardeşim,

Ayette Peygamberimiz (s.a.v)'in Mekke'ye gelişinde vuku bulan kıtlıktan söz edilmektedir. "Biz hangi ülkeye bir peygamber gönderdiysek, ora halkını (Peygamberlere baş kaldırdıklarından ötürü bize) yalvarıp yakarsınlar diye mutlaka yoksulluk ve darlıkla sıkmışızdır." (A'raf, 7/94) âyetinde her peygamberin gönderildiği memlekette başlangıçta böyle bir darlık ve sıkıntının yüz göstermesi de Allah'ın âdeti olduğu açıkça belirtilmiştir.

Tefsirlerde; bu durum karşısında inanmayanların Peygamberimize "uğursuzluk" isnat ettikleri beyan ediliyor. Yahudilerin geçmişte Hz. Musa(a.s)'a da bu tür bir uğursuzluk isnat ettikleri ayetlerde bildiriliyor.

***

Başa gelen kötülüklerin bir kısmı insanın arzu ve iradesine bağlıdır. İnsan onu nefsinde tecelli eden bir irade ve istek ile bilerek veya bilmeyerek bizzat veya dolayısıyla ister. Hatta ısrar da eder, irade ve istek kuvveti nefsinde bir iyilik olduğu halde istenen maksat, iyilik de kötülük de olabilir. Allah Teâlâ da cimri olmadığından kulunun iradesine izin verip hükmünü yürüterek maksadını yaratır ve istenen kötülük yine Allah katından gelmekle beraber, sebep ve çıkış yeri kulların nefsi ve onların kazancı sayılır ve sorumluluk da yapana ait olur.

Bununla beaber, bazı sıkıntılar, acılar vardır ki nefsi temizlemeye sebep ve günahlara keffaret ve bundan dolayı iyiliğin başlangıcı olur.

Bu gibi kötülüklerin de başa gelmesi yalnız nefsin ıslahı veya kurtuluşu hikmetine dayandığından bu da Allah katından gelmekle beraber buna "nefsin için" mânâsına "nefsinden" demek doğru olursa da bunu iyilikten saymak daha uygundur. Bundan dolayı, her ne şekilde olursa olsun kötülük önce kula nisbet edilmeli, insan onu kendisinden bilmeli ve bununla birlikte "Allah katından" olduğunu da unutmamalıdır.

Elmalılı Tefsiri

dualrım seninle Allah(c.c) razı olsun kardeşim...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com