Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


kadınların hac ibadeti

ESSELAMUN ALEYKÜM
1-Kadınlar tek başına hacca gidebilirmi?
2-diyanetin gönderdiği görevli sağlık çalışanı hemşire hanımlar nasıl tek başına gidebiliyorlar?hükmü nedir?
3-Nasıl ve kimlerle gidebilirler?
4-birkaç kadın hacca beraber gidebilirlermi?

Bu mevzûda öncelikle şunu ifade edelim ki; hanımlar, Hanefî fıkhına göre yanlarında nikâh düşmeyecek (nâmahrem) bir yakını-akrabası, yahut da eşi olmadıkça yalnız başına hacca gidemezler... Şayet Hanefî mezhebine mensup bir hanımefendi illâ da gitme ihtiyacını hissediyorsa, Şâfiî mezhebini taklid ederek gidebilir. Çünkü Şâfiî mezhebinde, yol emniyeti bulunduğu takdirde, üzerine hac farz olan hanımın, diğer kadınların arasına karışarak gitmesi câizdir. Ancak bu da farz olan hac için geçerlidir. Bir defa gitmiş, farz olan haccını edâ etmiş, yahut da kendisine hac farz olmadığı halde nâfile olarak (ömre’ye) gitmek isteyen hanıma, Şâfiî mezhebinde de gitme izni yoktur.

***

Hemen herkesin bildiği, gidip gelenlerin aynü’l-yakîn müşâhede edip hakku’l-yakîn yaşadıkları üzere insanlar, tavâf esnasında kadın-erkek karışık ve de çok sıkışık bir vaziyette bulunduğundan, haram işlemeden tavaf edebilmek belki imkansız değil ama oldukça zor. Çünkü ancak üst katlardan ve çok uzun sürelerde yapılabilir. Tabii bu meşakkate tahammül edilebilirse… Ayrıca tavafın dışında da vaziyetler çok iç açıcı değil. 'Efendim orada kadın erkek ayrımı kalmıyor, herkes aynı oluyor' gibi saçma-sapan sözlere de itibar etmemek lazım. Bu gibi sözler ancak kendi kendimizi aldatmaya yarar. Zira kadın her yerde kadındır, erkek her yerde erkektir... Zamana mekâna göre cinsiyet değişimi olmaz.

Bu durumda hanımların, hac ibâdetini bizzât îfa yerine, kendileri için vekil göndermek suretiyle yerine getirmelerinin münâsip ve Hakk’ın rızâsına muvâfık olacağı daha uygun gibi gözükmektedir. Zira usûl-i fıkıhta meşhur bir kaidedir; “Bir emrin (ibâdetin) edâ ve îfâsında, şayet bir harâmın işlenmesi söz konusu ise, o haramı işlememek için, o emir terk edilir.” Kaldı ki hac için vekâlet câiz olduğundan, bu emrin terki de bahis mevzuu değildir.

Hac sırasında işlenen haramlardan birisi de, hanımların erkeklerle aynı hizada bulunarak namaz kılmalarıdır. Buna fıkıh lisânında “muhâzât” denilir. Evet, tavafta kadınların erkeklerle aynı sırada olmaları tavaflarını ifsad etmez; fakat namaz böyle değildir. Cemaatle kılınan namazda bir kadının, erkeklerin yanında aynı hizâda veya önünde bulunup, aynı namaz için aynı imama uyması durumunda –diğerlerininki değil ama– kadının iki yanındaki ve arkasındaki erkeğin namazı bozulur. Ancak, erkek ve kadın orada (Mescid-i Haram’da) farklı yönlerden Ka’be’ye yönelmiş olurlarsa, bu durum muhâzât hükmünde değildir ve namazları bozulmaz.

(Hanımların haccı, tavafta izdiham, namazda muhâzât ve ömre ziyaretleri, Halis ECE)

Detaylı bilgi için tıklayınız>>>

ankebut kardeşim tşk

Anebut hocam güzel yazmış, bir hususta şunu ekleyeyim,

Hocamın bahsettiği ve saçma demekle haklı olduğu söz üzerine farklı bir açıklamayı bizzat yaşayarak öğrendim.(kadın erkek birdir oarada böle şeymi olur)

Mikat mahallerinden itibaren haram belde başlar. Yani ihrama girilen bölge. Bu beldede işlenen sevaplarda günahlarda kat be kat fazla yazılır. O halde kendimize soralım, biz günde 5 defa işlediğimiz bir ibadeti ifsad etmek için her vakit için 2 şeytan musallat oluyor. Demek ki ömür de bir ifa edilen bir ibadet için şeytan tüm ordusu ile saldırır Allahu Alem. Bu haram bölgede İhrama girdiğinizde Saç teli bile koparmak haram. Hatta bu bölgeye mahsus daha sıkıntılı bir hal var. Dünyanın neresinde olursanız olun kalbimizden geçen her hangi bir şer düşünceden mesul değiliz. (yapmayınca sevapta alıyoruz.) Amma bu haram bölgede kalbimizden geçen şer düşünceyi geçirdiğin an günah yazılıyor aynen. Hatta rivayetlere göre Yüzbin veya Milyon katıda deniliyor.
E o halde kadın erkek karışacak şeytanda alayı ile orada ve hiç bir kimse kötü bir vesevese ye düşmeyecek. Zor bir durum vesselam. (Kaş yaparken gözüde suratıda patlatmak bu olsa gerek.)

çok teşekkür ederiz güze aydınlatıcı bilgiler RABBİM amil olmamızı nasip eylesin..

kabe ye seytanin giremiceni duymustum yani ozaman vesvese veremiyormus
öyle bir sey olabilirmi?

Yukarıda kardeşlerimiz gerekli izahatları tafsilatıyla belirtmişler. Allah onlardan razı olsun.
Günümüzde kadınlarımzın hacca gitmeleri ugun bir durum değildir. Yukarıda arkadaşımızın da izah ettiği gibi hac mevsiminde orası çok karışık olmakla birlikte tavaf esnasında paket olmuş bir şekilde tavaf yapılıyor. Bu durumda kadınların bir ayrıcalığı bulunmamakla birlikte tabii olarak onlar da tabir caizse hemhal olmuş bir duruma düşüyorlar. Bu durumun ne kadar caiz olduğunu ve özellikle "haram beldeler" de ne kadar doğru olduğunu da sizin takdirlerinize bırakıyorum...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com