Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


cuma namazı

ESSELAMUNALEYKÜM Kıymetli kardeşlerim. ALLAH Sizlerden öncelikle razı vede hoşnut olsun.Bu suallerimi ben biliyorum cevaplarını ama merak eden kardeşlerimiz faydalansın diye soruyorum. cevaplarınız bilmeyenler için çok önemlidir. soru:cuma namazının son 6 rekat kılınan zuhru ahır ve vaktin sünneti esasnedir kılınması size göre caiz midir?kılınmamalımıdır?neden kılıyoruz?

Değerli kardeşim,

İmam Ebû Yusuf'dan bir rivayete göre, şehirde ancak iki yerde cuma namazı kılınabilir. Diğer bir rivayete göre de, aralarında bir ırmak bulunmadıkça iki yerde de cuma namazı kılınmaz.

Cuma namazının birçok camide kılınmasını caiz görmeyenlere göre, bir beldede kılınan birçok cuma namazlarından hangisine daha önce tekbir alınarak başlanmışsa o namaz sahih olur, diğerleri olmaz.

İşte böyle bir ihtilaftan kurtulabilmek içindir ki, cumanın dört rekat son sünnetinden sonra "Zühri ahîr" adı ile dört rekat namaz daha kılınmaktadır. Şöyle ki: "Vaktine yetişip henüz üzerimden düşmeyen son öğle namazına" diye niyet edilir ve tam öğle namazının dört rekat farzı veya dört rekat sünneti gibi, dört rekat namaz kılınır. Daha iyisi sünnet namazı şeklinde kılmaktır. Çünkü cuma namazı sahih olmamışsa, bu dört rekat ile o günün öğle namazı kılınmış olur.

İhtiyat olarak çoğunluk alimlerce bu görüş kabul görmüştür.

Kaynak olarak Ömer Nasuhi Billmen'in Büyük İslam İlmihaline bakabilirsiniz.

Haddim değil ama, İmam Yusuf hazretlerinin zamanında cami sayısı az idi veya kent nüfusları çok az idi herhalde.insanlar iki camide cuma kılıyorlar,diğer camiler vakit kılıyorlar.ben neden cumanın faziletinden mahrum kalayım?
Şu zamanda müslümanları hangi 2 camiye doldurup da cuma namazını eda ettirebirirsiniz.zaten bütün camiler dolup taşıyor maaşallah.bu durumu düşünmek lazım.

Değerli kardeşim,

İmam-ı Azam (r.a.)'a göre, bir beldede yalnız bir camide veya bir Musallâ'da cuma namazı kılınır, birkaç camide kılınmaz.

Fakat İmam-ı Muhammed ve İmam-ı Azam(r.anhüm)'den diğer bir rivayete göre cuma namazı, bir beldede bulunan birçok camilerde kılınabilir. Doğru olan da budur. Uygulama da böyle yapılmaktadır.

İmam-ı Muhammed ve İmam-ı Yusuf (r.anhüm) Hazretleri, İmam-ı Azam Hazretlerinin talebesi olduklarına göre aralarına çok bir zaman farkının olmadığı aşikar. Bu durumda "cami sayısı" vs. gibi hususlara takılmak yerine, bize gösterilen-verilen bu bilgileri öğrenip o istikamette amel etmek en doğrusudur.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com