Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bugün de çok sinirliyim!

Herkes zaman zaman aksileşebilir, ama arkadaşlarınız ve ailenizin üzerinde bir yağmur bulutu haline geldiyseniz durumunuzu gözden geçirin.


Fevri tavırlarınızın en yaygın nedenlerini öğrenmek ister misiniz? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan bu nedenleri şöyle sıralıyor...

KAFEİN UYKU KAÇIRIR

Kafein, kahve, kola, çikolata gibi yiyeceklerin içinde bulunan ve vücutta bağımlılığa neden olabilen bir maddedir. Bağımlılığın yanı sıra uyku gideren ve enerji verici iki etkisi daha vardır. Kafeinin normal miktarı kişiye göre değişir kafeine karşı duyarlılık, tüketim sıklığı düzenli olarak alınan miktar vücut ağırlığı fiziksel koşullar gibi birçok etkene bağlıdır. Pek çok çalışma yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarını günde 300mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük çay bardağıdır) olarak tavsiye eder. Kafeinin en önemli yan etkisi uykusuzluktur. Kafein etkisini kişinin uyumamasına değil de derin uyumasına mani olarak gösterir. Tam dinlenmeden sabah uyanan kişi kendine gelebilmek için ilk başvuracağı şey yine koyu bir fincan kahvedir ve kısır döngü böyle sürer gider. Stres hormonlarının yükselmesine neden olur. Bu şekilde kan basıncının ve nabız atışını hızlandırır kan damarlarında daralmaya bağlı el ve ayaklarda soğumaya neden olur, mide asit seviyesini de artırır.

DÜZENSİZ Mİ BESLENİYORSUNUZ?

Kahvaltı yapmadan evden çıkıyor, gün içinde yoğun iş deposundan dolayı farkında olmadan öğün atlıyorsanız yeterli miktarda su içmiyorsanız, ayaküstü atıştırıyorsanız, ihtiyacı olan karbonitrat, protein ve yağı dengeli oranda alamıyorsanız ve ağırlıklı olarak fast-food tüketiyorsanız düzensiz besleniyorsunuz demektir. Beynin O2 dışında en önemli enerji maddesi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Kötü beslenme hücre yenilemesi işlevini de aksatır. Yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik ve düşünce, hafıza sisteminde bulanıklaşma görülür. Bu durumda ne yapmalıyız? Güne kahvaltı yaparak başlayın, gece boyunca aç olduğumuz için beyinin sabah enerjiye ihtiyaç vardır. Daha sonra gıda alımınızı gün içine yayarak 3 ana öğün,3 ara öğün şeklinde az ve sık beslenerek yiyecekleri iyice çiğneyin, bol su için. Aldığımız tuz miktarı 6 gr'ı (1 tatlı kaşığı) geçmemelidir. Ayçiçek yağı, soya, fındık, zeytinyağı almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yoğurt, yağsız kırmızı et baklagiller balık ve tavuk eti tercih edilmeli. Ceviz, fındık ve badem tüketilmelidir.

AH ŞU HORMONLAR

Stres, karşılaşılan olaylarda insanın ruhsal ve bedensel sınırlarının zorlanmasıdır. Stres hormonlarının etkisi ile kan basıncı yükselir, kalp atışlarında hızlanma, midede hiper asidide, mental aktivitede artış, uygusuzluk terleme, beden ısısı artar solunum derinliği ve hızı artar, iritabilite ve el, ayaklarda üşüme oluşur.

YeniŞafak


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com