Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Rengi gibi masum olmayan tehlike; TUZ



Sinop İl Sağlık Müdürlüğü, Eğitim Şube Müdürlüğünden, tuz tüketimi ile ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre;

Tuz çoğu kişinin hayatında olmazsa olmazındandır. Tuzsuz bir yemek damak tadımıza uymayabilir. Şunu bilmeliyiz ki tuz, sodyum (Na) içermesi nedeniyle fazla tüketilmesi halinde sağlığa zararlıdır. Bu nedenle tuzun sodyum içerdiğini bilmek önemlidir. Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür”dür. Tuzun %60’ı klor, %40’ı ise sod¬yumdan oluşur. Tuz tüketimini azaltmak için besinlerin etiketinde bulunan sodyum (Na) miktarına dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalar Türkiye’de kişi başına günlük tuz tüketiminin 18 grama ulaştığını gösteriyor. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın çok üzerinde. 5 gram tuz ortalama 1 çay kaşığı miktarında tuz demektir.
Sodyum organizmada sıvı dengesini sağlamada ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar ancak her besin öğesinde olduğu gibi fazla tüketimi yarardan çok zarara sebep olmaktadır. Fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atımını arttırdığından kemiklerden kalsiyum kaybını da arttırır, kemiklerin zayıflamasına neden olur. Bunun dışında aşırı miktarda tuz alımının böbrekler üzerinde olumsuz etkileri vardır. Böbrekler alınan aşırı tuzu atmak için daha fazla çalışmak zorunda kalırlar. Vücutta alınan fazla tuzun su tutulumuna neden olması nedeniyle ödem oluşur. Mide kanseri riskini de artırır. Aşırı terleyenlerde, ishalde ve günde 4 litreden fazla idrar çıkaranlar¬da tuz alımı artırılmalıdır.
Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları
• Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz.
• Mut¬laka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuz¬suz” ya da “tuzu azaltılmışâ€ besinleri tercih ediniz. İçerisinde Karbonat, Kabartma Tozu,Disodyum fosfat,Monosodyum glutamat(MSG),Sodyum sitrat,Sodyum nitrat gibi adı geçen maddeler yer alan yiyeceklerin sodyum içeriğinin yüksek olabileceği unutulmamalıdır.
• Sofrada tuzluk kullanmayınız. Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.
• Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.
• Turşu, ketçap,bulyonlar, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları,bisküviler vb. yiyeceklerin sodyum içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak du¬runuz ya da çok nadir tüketiniz.
• Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız.
İyotlu Tuz Nedir?
İyotlu tuz, iyot eklenmiş sofra tuzudur. İyot, insan vücudunda çok az bulunan ve vücut için gerekli minerallerden birisidir. İyot vücutta tiroid bezlerinden tiroid hormonlarının yapılmasında kullanılır. Tiroid hormonları metabolizmanın düzenli çalışmasında rol oynarlar. Bu hormonları normal büyüme ve gelişmenin sağlanması, beynin normal çalışması, sinir sisteminin düzenli çalışması, vücut ısısının ve enerjinin kontrollü kullanılmasında görev alırlar. Yeterli iyot alınmadığında bazı iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir. Bunların başında da ülkemizde sık görülen guatr hastalığı gelmektedir. İyot yetersizliğinde ayrıca büyüme geriliği, zeka geriliği, sağırlık, cücelik,gibi hastalıklar da görülebilmekte ayrıca gebelerde düşük ve ölü doğum yapma riski artmaktadır. Deniz ürünleri (balık, kabuklu deniz ürünleri, deniz börülcesi gibi deniz bitkileri) ve iyotlu tuz (iyot eklenmiş) en önemli iyot kaynaklarıdır.
İyotlu tuzu nasıl kullanmalı ve saklamalıyız
• Pişirme sırasında oluşacak iyot kaybının en aza indiril¬mesi için, tuz yemeklere pişirme sonrası eklenmelidir.
• Saklama sırasında oluşacak iyot kaybını önlemek için; iyotlu tuz, serin, kuru, ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklanmalıdır.


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com