Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bal yerine pekmez yedirin





Bir yaşından küçük çocuklara demir açısından zengin olan pekmezin bol bol yedirilmesi öneriliyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, bebeklerin 6 aylığa kadar anne sütünden bütün besinlerini aldığını, 6 aydan sonra anne sütünün yeterli gelmemesi nedeniyle ek besinlere başlandığını belirtti.

Ek besinlerin seçiminin önemli olduğunu, bu dönemde bebeğin alerji riski olmayan, basit ve tek çeşitten oluşan gıdalarla beslenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kılınç, şöyle konuştu:

''Ek besinlere geçişte gıdaların bebeğin fiziksel yapısına uygun olması gerekiyor. Sütten hemen sonra bebeğe ağır gelmeyecek meyve suları, püreleri, meyveler, besleyici sebze püreleri uygun olur. 8. aydan sonra sebze çorbaları ve yavaş yavaş bebeğe et verilebilir. Ancak 1 yaşından önce çocuklara verilmemesi gereken gıdalar da var. Bunların başında bal geliyor. Çocuğun bünyesi ve bağışıklık sistemi henüz tam gelişmediği için alerji olma olasılığı yüksektir. Balda bulunan polenler çocuğun alerji olmasına ve zehirlenmesine neden olabilir. Bir yaşından önce çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği ve onlarda alerjiye neden olabileceği için bal önermiyoruz, Bize herhangi bir nedenle başvuran aileleri bal konusunda uyarıyoruz.

Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor. Demir yetersizliği ise kansızlığa neden oluyor. Pekmez hem kan yapıcı özelliği hem demirden zengin olması ve enerji kaynağı olması açısından önemli. Pekmez çocuğun öğününe yoğurdun içinde ya da sade olarak katılabilir. Pekmez bebeğin bünyesini rahatsız etmez, alerji yapma olasılığı da çok azdır.''

BAL TEBLİĞİ
Sağlık Bakanlığının ve doktorların alerjiye neden olabilecek maddeleri içermesi nedeniyle bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemesi uyarısının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca etiketlere taşınacağı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak görüşe açılan bal tebliği taslağına göre, bal etiketlerinde ''1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak.

AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan taslağa göre, bala gıda katkı maddeleri dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak. Bal, doğal bileşiminde bulunmayan organik veya inorganik maddelerden arındırılmış olacak. Bala katkı maddesi ve aroma verici katılmayacak.

Bir yasindan büyügüm.
Seve seve yiyorum pekmezi. :)

Bir yasindan büyügüm.
Seve seve yiyorum pekmezi. :)


Afiyeti bal şeker olsun. :;-):


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com