Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Doğal zayıflama ürünlerinde yasaklı maddeler de var

azla kilolar, birçok insanın özellikle de kadınların çözüm aradığı sorunlardan biridir. Zayıf bir görünüme sahip olabilmek için de her yönteme başvurulur.


En cazibi ise hiç kuşkusuz fazla bir çaba göstermeden, aç kalmadan, istediğini yiyerek kilo verebilmektir. Hangi televizyonu açsanız, hangi internet sitesine girseniz karşınıza zayıflama haplarının ne kadar iyi olduğu ve sizi zayıflattığı anlatılıyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden ve Star gazetesinde sağlık ve bitkisel alanda yazılar yazan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bitkisel ürün haplarının birçoğunda bitki yerine öldürücü olan ve yasaklanmış sibutramin maddesi olduğunu iddia ediyor. Yeşilada, zayıflama ürünlerinin kutusunda 'doğal içerikli' yazılmış olmasına rağmen içerisine sibutraminin yanı sıra orlistat, rimonaband, cetilistat gibi sentetik zayıflatıcı etken maddeler ilave edildiğini belirtiyor. Bu maddelerin reçeteli olarak uzman hekim kontrolünde zayıflama amacıyla kullanıldığını söyleyen Yeşilada, "Daha da tehlikeli olan durum, henüz piyasaya sürülmemiş, insan sağlığı bakımından güvenilir olup olmadığı bazı sentetik maddelerin bile bu formüller içerisinde yer alabilmesidir. Yapılan bilimsel çalışmalar, doğal ürünlerin diyet ve egzersiz programları ile birlikte uygulandığında en fazla ayda 2-3 kilo verdirebileceğini ortaya koymakta. Dolayısıyla, eğer ürün bir ayda 8-10 kilo verdiriyorsa, içerisine kimyasal madde konulma olasılığı yüksek." diyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç ay önce başından geçen olayı ve yapılan tespiti ise şöyle anlatıyor: "Geçen aylarda bir komşum zayıflamak için kendisine bir arkadaşının önerdiği ürünle ilgili fikrimi sordu... Kapsülleri analize tabi tuttuğumuzda içinde bırakın bitkileri sibutramin maddesi tespit ettik."

Yeşilada'ya göre zayıflama ürünleri kullanılmasına bağlı ölümler gençlerde daha fazla görülmekte. En büyük sebebi, henüz genç olduklarından kalp-damar yetersizliğine bağlı bir şikâyetin teşhis edilmemiş olması. Özellikle sibutramin, kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz etki yaparak, tansiyonu yükseltiyor. Bunun farkına varamayan ve ilacı kullanmaya devam eden kişilerde ölüm kaçınılmaz oluyor. Uzman hekim kontrolünde bile sibutraminin kullanılması ile ortaya çıkan riskler nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve ülkemizde de Sağlık Bakanlığı 20 Ocak 2010 tarihinde sibutramin ürünlerinin kullanılmasını dünya genelinde yasakladı. Rinobant ise ilacın kesilmesi ile depresyon ve intihar eğiliminin artması sebebiyle henüz FDA tarafından onay verilmedi. Diğer sentetik ürün olan orlistatın ise yağ emilimi üzerinde etkisi nedeniyle yağlı dışkı, dışkı tutamama gibi riskleri söz konusu. Yeşilada, bir başka tehlikenin ise, doz aşımı olduğuna dikkat çekiyor.


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com