Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şeker Bağımlılığı

Halkımız arasında şeker bağımlılığı o kadar artmakta ki böyle birşey olabileceğinin farkında bile değiliz. Bazılarımız için diğerlerinden daha fazla... Gerçek şu ki, şeker gerçekten kötü bir alışkanlık halini alıp bağımlılık yapabilecek güce sahip bir maddedir. Besin sektörü buna duacı olduğu için olsa gerek, içecekleri, kahvaltılık mısır gevreklerini, salata soslarını, makarna soslarını, büsküvileri, vs. şekerle doldururlar.

İnsanlarımız arasında şeker bağımlılığı düşündüğünüzden daha olağan bir durum. Günlük olarak insanlarımızın tükettiği şeker miktarı ortalama 20 ila 30 tatlı kaşığıdır. Bunun sonucu olarak ta obezite, hiper tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, kabızlık, hafıza problemleri, hiperaktivite, panik ataklar ve depresyon gibi sağlık problemleri sanıldığından daha riskli bir hal alıyor. Her ay yeni bir araştırma, şeker ve akrabalarının (yüksek früktoz mısır şurubu, maltoz, dekstroz, vb.) yol açtığı tehlikelere bir yenisini ekliyor desem çok doğru bir yorum olabilir.



Aslında bağımlılık yapan maddeler kriterlerine çok iyi uyan şeker kullanımı;

alkol, kokain ve diğer uyuşturucu maddelerin kullanımında olduğu gibi beyinde dopamin ve serotonin ismini verdiğimiz nörotransmitterlerin salınımını tetikler...
durmak istendiği ve kişiye zarar vereceğini bile bile daha çok tüketme ihtiyacı doğurur...
devamlı kullanımında, kişi etkilerine karşı tolerans geliştirebilir...
aşırıya kaçanlar, almadıklarında günlük işlerde bile zorlanabilirler...
tüketim durduğunda çekilme semptomları baş gösterebilir...

Şeker bağımlılığından kurtulmak söylemek kadar kolay olmayabilir, çünkü bu problemin altında yatan nedenler fiziksel olduğu kadar duygusal da olabiliyor. Başarılı bir şekilde yakanızdan düşmesini istiyorsanız hem fiziksel hem de psikolojik bir yaklaşımda bulunmanız gerekecektir. Azalttıkça daha az aramaya başlayacaksınız ve eğer çekilme semptomlarıyla karşılaşırsanız bilmelisiniz ki bu sadece birkaç gün sürecek bir durumdur...



Bu listedeki 10 madde ile şeker probleminizi daha kolay kontrol altına alabilirsiniz. Gelin bir göz atalım:



1) Mantık olarak, ilk seçenek şeker ve şekerli ürünleri evinize almayın.

2) Açlığınızı bastırmak için yeterli derecede sağlıklı besinler tüketin. Örneğin, meyve, havuç, kırmızı biber, salatalık domatesler ve tatlı krizini bastırmak için de kurutulmuş meyveler... Su ve şekersiz içeceklerden mümkün olduğunca çok tüketmeye özen gösterin. Donmuş meyveler, dondurmaya çok iyi bir alternatif olabilirler. Şekerleri sisteminizden temizlediğinizde, tat alma duyularınız daha etkin hale gelecek, sağlıklı besinler daha tatlı ve hoş bir hal alacaktır.



3) Kompleks karbonhidratları (sebzeler, tam tahıllılar ve meyveler), yağsız et (kümes hayvanları, balık, et, süt ürünleri, tofu) ve sağlıklı yağlar ile (zeytinyağı, süt, peynir, omega-3ler) birleştiren 3 ana öğün yemeye özen gösterin. Bu sayede kan şekeriniz aynı çizgide seyredecek ve tatlı krizleriniz azalacaktır. Lifli bir beslenme şekli de aynı şekilde şeker ve tatlı aşermeyi minimuma indirebilir.



4) Günlük bir multivitamin ve mineral desteği kullanın. Kromuyum pikolinat ve L glutamin bazıları için aşermeyi hafifletebilir.



5) Dışarı çıkarken aşırı açlık hissinde olmamaya özen gösterin. Evden çıkmadan yemeye veya yanınıza sağlıklı atıştırmalar almaya çalışın.



6) Sık sık egzersiz yapın, yeterli derece uyku uyuyun.



7) Stresten ve heyecandan kaynaklanan birşeyler yeme ihtiyacının sizde nasıl geliştiğini takip edin ve bu durumu anlayın. Stresinizi yönetmek için farklı yollar geliştirin, böylece atıştırma ihtiyacı duymazsınız. Örneğin; yürüyüşe çıkın, kum torbası yumruklayın, ip atlayın, temizlik yapın, vb.



8) Sizi rahatsız eden duygular ve düşünceleri belirleyin. Yorgunsanız, dinlenin. Yalnızsanız, arkadaşlarınızı arayın. Sıkıldıysanız, yapabileceğiniz bir hobi geliştirin. Şeker alışkanlığınızı yenebilmek için vücudunuzun ve duygularınızın neden bahsettiklerini çok iyi anlayabilmeniz gerekecektir.

9) Eğer şekeri abarttığınız günler olursa bunu kabullenin, hata yaptığınızı belirtin kendinize ve bir daha yapmamaya özen gösterin. Unutmayın, şekerli yemek günah değil sağlıksızdır. Utanmayın ama yapmamaya özen gösterin...



10) Kendinize iyi davranın ve dürüst olun. Şeker ile olan mücadelenizi kazanabilmek için vücudunuzu bakıma alın ve duygularınızı hislerinizi anlamaya önem verin. Hiç birşeyi ertelemeyin, şimdi hemen bu durum ile ilgilenin...

(alinti)

çok teşekkürler çok faydalı bilgiler

Okuyan gözlerinize saglik, ben tesekkür ederim ilginize.

Tam da beni anlatmissiniz... :o

Insallah dikkat edecegim bunlara!

Paylasim icin tesekkürler...

Rica ederim, saglikli kalmaniz dilegi ile..

Karşımda bayramdan kalan şeker tabağı var napcam şimdi :D

dikkat edelim inş. faydalı bilgiler iiçn teşekkür ederiz.


Karşımda bayramdan kalan şeker tabağı var napcam şimdi :D


Ben çocuklara dagitip kurtuluyorum. ;)


çok teşekkürler çok faydalı bilgiler

Rica ederim.


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com