Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Açıkta satılan et ve tavuk yenir mi?

Açıkta satılan et ve tavuk yenir mi?
Bazıları kasaplardan et ve tavuk almıyorlar. Gerekçe olarak da, nasıl kesilip yolunduğunu bilmediklerini söylüyorlar, bizi de şüpheye düşürüyorlar. Siz nasıl bakıyorsunuz bu türlü anlayışlara? Biz de kesimini bilmediğimiz eti almamalı, yolunuşunu bilmediğimiz tavuğu da yememeli miyiz?
Siz bu konularda nasıl bir titizlik içinde olmayı isterseniz öyle olabilirsiniz. Kimse sizin titizlik ve tercihlerinize karışamaz. Karışmamalıdır da. İnsanlar sadece kendi tercihlerini dile getirmekle yetinmelidirler.
Bu durumda biz kendi tercihlerimizi ifade edecek olursak, diyebiliriz ki:
- Kasaplardan alacağımız etin kesimini, tavuğun da yolunuş şeklini sorup inceleme gibi bir mecburiyetimiz yoktur. Çünkü bunda zorluk vardır. Hangi kasap hangi kesimin ne türlü yapıldığını sıhhatli şekilde nasıl bilebilir? Biz düşünürüz ki, burası Müslümanların yaşadığı ülkedir. Et yenilecek şekilde kesilmiş, tavuk da temizliği korunacak şekilde yolunmuştur. Bunun aksine kesin bir bilgi bulunmadığı sürece temiz ve helal kabul ederiz. Aksine kesin delil bulunursa elbette o zaman kesinlikle arz eden o bilgiye göre hareket ederiz.
Kitaplarımızda bu konuda gördüğümüz hükümler zorlayıcı değildir.
Herhangi bir Müslüman’ın ve ehl-i kitabın kestiğinin yeneceği konusunda hükümler açıktır.
Şayet kesenin kimliği konusunda bir bilgi mevcut değilse, hüsnü niyetle bakar, kesen yenecek şekilde kesmiştir, diye düşünürüz. Fetvanın böyle düşünmeye müsait olduğunu kabul ederiz.

Ancak takva ile amel edip titiz davrananlara da bir diyeceğimiz olmaz. Yeter ki, onlar kendi özel tercihlerini fetva gibi gösterip de herkesi kendi tecrihlerine uymaya zorlamasınlar, İslam’ı yaşanması zor bir din gibi gösterir duruma girmesinler.
Bu nokta çok mühimdir. Çünkü bazıları kendileri için takvayı tercih ediyorlar, çok da iyi yapıyorlar. Ancak kendi özel tercihlerini herkesin uyması gereken ölçü gibi gösterip çevreyi zorlayıcı tartışmalara giriyorlar. Aradaki sevgi ve saygı bağları böylece yara alıyor, takdirlerin tenkide dönüşmesi söz konusu oluyor. Bundan dolayı diyoruz ki:
- Takvadakiler fetvadakileri kendi tercihlerine zorlamamalı, bir tartışmaya sebep olmamalılar...
* * *
Bazıları tavuğun kuru yolunmuşunu tercih ediyor, suda yolunmuşunda kirlenme var, yenmez diyorlar. Bu nasıl bir şey?
Tavuk tüylerinin kolay yolunması için sıcak suya atılıyor, sonra yolunuyor. Bu suda bekleme sırasında kirlenme oluyorsa, kirli suda çok fazla kaynamış da, tavuğun tüylerinin dibinden etin içine kadar sızmışsa, bu etin temizlenmesi zor, hatta imkansız gibi görünmektedir. Bu bakımdan suda yolunmuş tavuğa şüphe ile bakanlar oluyor. Ancak, tavuk ılık suda az bir zaman kalmış da, etin içine pis su nüfuz etmeden çıkarılıp yolunmuşsa, yemeyi haram kılacak bir kirlenme söz konusu olmamış demektir.
Kuru yolunma, bu gibi şüphelerden uzak olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Çünkü, sıcak suya batırılmadan yolunan tavuk, çeşmenin altına tutulup yıkanmasıyla temizlenmiş olur, bir şüpheye de yer kalmaz.
Bu gibi konularda birlik, beraberlik ölçüsünü unutmamalıyız.
- Kendi nefsimiz için takvayı tercih edebiliriz; ama başkalarında fetvayı kafi bulmalı, bir tartışmaya sebebiyet vermemeliyiz.


Dengeli Beslenme & Diyet

MollaCami.Com