Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Deneme hakkında bilgi

Deneme, bir yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Deneme, yazarın belli bir konuda görüşlerini kısa biçimde anlattığı edebiyat türüdür. Denemelerde, edebiyat, sanat, insanlar, gelenekler, hatta gülünç olaylar gibi değişik konular ele alınabilir.

İyi bir deneme yazmanın yollarından biri, belli bir konudaki düşünceleri önce bir kağıda gelişigüzel not etmektir. Bundan sonra not edilen düşünceleri, anlaşılmalarını kolaylaştıracak bir düzene sokmak gerekir. Bir deneme için her zaman, okurun ilgisini çekecek ve denemeyi sonuna kadar okunmasını sağlayacak bir giriş cümlesi çok önemlidir. Deneme, aynı ölçüde dikkat çekici bir biçimde de bitirilmelidir. Denemeyi okurken yazarla birlikte düşünsel yolculuğa çıkan okurun sonunda düş kırıklığına uğramaması, deneme yazarı açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Öte yandan, düşüncelerin paragraflara göre düzenlemesi gerekir. Öne sürülen her yeni düşünce için ayrı bir paragraf kullanılmalı ve her paragrafta bir ana düşünce işlenmelidir. Birçok deneme üç ya da daha fazla paragraftan oluşur. Denemenin paragraflara bölünmesi, söylenmek istenilenin kolay ve açık bir biçimde ortaya koyulmasını sağlar.

Türk edebiyatına deneme türü, Batı edebiyatlarının etkisiyle Tanzimat'tan sonra girmiş ve Cumhuriyet'ten sonra gelişmiştir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmed Haşim ve Falih Rıfkı Atay aynı zamanda başarılı deneme yazarlarıydı. Deneme türünün en güzel örneklerini ise Nurullah Ataç verdi.

Sizlere de deneme yazılarınızda başarılar dileriz...

çok faydalı bir bilgi olmuş...düşünüp yazmışsınız tşkklrl....

Rica ederim kardeşim, bu bilgilerin hepimize faydalı olmasını dilerim.

"Deneme Yazılarınız" kategorisi altında olmazsa olmaz bir yazı, teşekkür ederiz. Böylece bir başka yazarın yazısını kendi yazımız gibi gösterip bu başlıkta yazmakla "deneme" yazısı olmayacağını da kavramış olacağız inşaallah... :)


Böylece bir başka yazarın yazısını kendi yazımız gibi gösterip bu başlıkta yazmakla "deneme" yazısı olmayacağını da kavramış olacağız inşaallah... :)


:o :o ::)

Yanlış bir ifade kullandığımı fark ettim. "...bu başlıkta" değil de "..bu kategoride" demek istemiştim. Dolayısıyla "Deneme Hakkında Bilgi" başlığı altındaki bu yazı ile hiçbir ilgisi yok. "Deneme Yazılarınız" kategorisindeki bir-iki yazıyı hedef almak istedim; ama yanlış kelime kullanmam farklı anlaşılmasına sebep oldu. Özür dilerim. :)

Şaşkınlığım bu başlık yani "Deneme Hakkında Bilgi" başlığı ile ilgili değildi ki zaten.
Yazıyı Yağmur kardeşimizin hazırladığını biliyorum, çok da güzel oldu, bilgilendirici oldu; iyi oldu...

Şöyle ki "deneme yazıları arasında hazır yazılar kopyalanıp, paylaşanla bütünleştiriliyor. Yani denemeyi hazırlayan kişi hazır yazıları kişiselleştiriyor, kendine yamıyor" düşüncesi hasıl olmuştu bende.

Buna şaşırmıştım. Yani özür dilenecek bir durum yok ki :)
Asıl ben özür dilerim açıklama yapmadan sadece şaşkınlık belirttiğim için :-[
Kaos ortamı oluşturdum yani :D


Yazıyı Yağmur kardeşimizin hazırladığını biliyorum, çok da güzel oldu, bilgilendirici oldu; iyi oldu...


"Deneme hakkında bilgi" başlıklı yazı; ansiklopedik bilgiler olup deneme yazmak isteyecek veya deneme yazan arkadaşlara az da olsa deneme türü hakkında fikir oluşturabilmesi için derlenmiş, açıklama mahiyetinde bir yazıdır. Aslında deneme türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyecekler için başka kaynaklardan da yararlanılıp daha geniş bilgi sunabiliriz. :)

Çünkü "yazmak" cesaret istediği gibi bilgi de gerektiriyor. Yazarlar; nasıl yazıyor, yazım dilini nasıl kullanmış, yazarken okuru ne kadar etkilemiş diye incelenmeli ve bunun içinde farklı yazarların yazıları çokça okunmalıdır. Bir kişi yazmadan önce okumalı ve okuduğundan ne kadar anladığının araştırmasını yapmalı. Nice okurlar var daha okuduğundan birşey anlayamazken, okuduğunu nasıl tahlil ve analiz edecek? Ve nasıl kendisi için faydalı olmasını sağlayacak?
Yazmadan önce iyi bir okur olunmalı!..

Yazmak için okumak belki birinci şart fakat okumanın yanısıra dil kurallarını öğrenmek ve öğrenilen kuralları etkili bir biçimde kullanmakta önemli. Güzel yazı yazabilmek içinse; ne okumak yeterli ne de dil kurallarını bilip uygulamak. Bunun için kişinin yazmaya yetenekli olması da gerekiyor!

Biz de yazarlık ile ilgili çeşitli söylemlerin olduğu bir zamanda; "nasıl yazı yazılır?", "yazım kuralları nedir?", "deneme nedir?", "edebiyat türleri nelerdir?" ve "hangi edebiyat türü nasıl yazılır?" şeklindeki sorulara cevap oluşturabilecek paylaşımlarda bulunarak yazmak isteyenlere yön vermek istedik :)

Not: Yerinde uyarınız için teşekkürler farukaktaş kardeşim. "Deneme yazılarınız" kategorisi kendi yazılarımızı paylaştığımız bir bölümdür, bunun için dikkatli olunmalı ;)

Güzel bilgiler için teşekkürler yağmur kardeşim.Bilgileri tazelemeye vesile bir paylaşım. ;)

İlginiz için ben teşekkür ederim sevgili zambak kardeşim. Ek olarak deneme hakkında bulduğumuz yazıları paylaşarak bu bilgilere katkıda bulunabiliriz hepbirlikte ;)


Deneme Yazılarınız

MollaCami.Com