Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çölyak Hastaligi Tedavisi

Çölyak Tedavisi

Çölyak hastalığında glutensiz diyet yaparak beslenmeyi sürdürmek gerekiyor. Diyetimizi yeni bir tadavi yöntemi elde edinene kadar sürdürmeliyiz.
Diyetin nasıl olması gerektiğine dair bilgiler çocuk, Aile hemde hastanın çevresindekilere detaylı olarak anlatılmalıdır. Diyet tedavine başladıktan sonra hastalar semptomların birkaç hafta içinde düzeldiğini görecekler; tabi bu durum tüm çölyak Hastalarında aynı sonucu vermeyebilir. Bazı hastalar diyet yapılmış olsa bile iyileşme daha uzun bir süreyi (1 yıl kadar) bulabilir, bu hastalarda diyetin yanı sıra medikal tedavi gereklidir, anemi (Kansızlık) saptananlara demir eksikliğinin giderilmesi için demir takviyesi, Gerektiğinde D vitamini desteği, veya villus atrofine bağlı olarak sekonder laktoz entolaransı gelişen hastalara bir süre süt ve süt ürünü verilmemesi (bağırsağın kendini toparlayabilmesi için) gerekebilir. Fakat çölyak hastalarına şöyle bir öneride bulanabiliriz Keçi sütü anne sütüne benzerliğinden ötürü Bağışıklık sistemine destek sağlayabileceği düşünüldüğünden bu sütün tüketimi çölyak hastalarının çöken Bağışıklık sistemini yeniden kurmasında yardımcı faktör olabilir. (Öneri olarak algılayın uzman görüşü alın!)


Glutensiz Diyette buğday, çavdar, arpa ve yulaf unu içeren her türlü Gıdaların yenilmesi yasaktır. Türkiye'de üretimi yapılan birçok üründe gluten bulunduğu unutulmamalı. Aklınıza hiç gelmeyecek sakız, salça diş macunu, bulaşık deterjanı, şeker, çikolata, peynir gibi ürünlerde hastaları etkileyecek düzeyde (mg) gluten içerebilir buda zorlaştırır Diyeti bazı ürünlerde vardır ki glutenli ÜRÜNLERLE aynu tesislerde üretildiğinden ötürü glutenin çapraz bulaşma riski mevcut olduðundan tüketimi sakıncalıdır. Mısır ve pirinç Toksik olmayıp Tahıl yerine kullanılabilir fakat Türkiyede ki ambalajlı mısır unlarının büyük bir kısmı gluten içermektedir. İlgililerden bu konuda yanıt alamamaktayız.

Uzun süre yapılan diyete rağmen hastada düzelme olmazsa ya diyet tam olarak yapılmıyor veya hastal yanlış tanısı konmuştur. H astalık başladıktan sonra, onunla birlikte yaşamayı öğrenmek gerekir. Glutensiz diyet için mutlaka doktor veya Diyetisyen kontrolunda olmak gerekir.
T edavi başında bazı besin eksiklikleri olmuşsa (demir, Folik asit, A, D, E, K Vitaminleri gibi), bunları giderici bir tedavi de eklenmelidir.

Glutensiz gıdalarla beslenmenin insan sağlığı açısından bir sakıncası yoktur. Glutenin içindeki amino asitler farklı gıdalardan da anınabilir, bu ciddi bir sorun oluşturmaz.
Çölyak hastalığı önlenebilir mi?

Hastalığın genetik olarak yatkın olan kişilerde erken ortaya çıkmasını önlemek ve gelişme döneminde verebileceği zararları önlemek için süt çocukluğu döneminde anne sütünün olabildiğince uzun verilmesi, Geçiş dönemi beslenmesinde ise buğday ve benzeri tahılları içeren glutenli ek besinlerle beslenmeye mümkün olduğunca geç geçilmesi öneriliyor. Çölyak hastalığında düzelme süresi ne kadardır?

Çölyak hastaları glutensiz Diyeti çok iyi diyete olumlu cevap alabilirler 48 saat içerisinde yaparak. Klinik açıdan bir iyileşme için aylar gerekmektedir. İncelenen hastalardan yola çıkarak; glutensiz 2 hafta iyileşme 2 yıl kadar sürebilir içinde gözlenmiştir.Tam anlamıyla ise diyet hastalarda normale yakın semptom düzelmesini.
Eğer glutensiz diyete rağmen iyileşme görülmezse villus atrofi yapan diğer hastalıklardan şüphelenilmelidir veya hasta glutensiz diyete cevap vermiyor demektir. (Pankreatik Yetmezlik, mikroskopik kolit gibi)

Burada en önemli nokta Tahıl grubundan gluten içermeyen, pirinç, mısır, Dari, Kuru Baklagiller, bezelye unu, bakla unu, Soya Fasulyesi ve soya unu ve glutenden arınmış özel ürünler tüketilebilmesidir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyaç olan tahılları glutensiz olarak almak herhangi bir soruna neden olmaz.


Dahiliye İç Hastalıklar

MollaCami.Com