Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocuklar, kurban kesimini görmeli mi?





HER yıl olduğu gibi bu yıl da ibadeti gereği dünya genelinde milyonlarca Müslüman, kurbanlarını kesecek.

Kurban Bayramı′nda akan kanın çocukların psikolojisini olumsuz etkilediği görüşleri her yıl bayram öncesi çocuklar kurbanı görmeli mi, görmemeli mi tartışmalarına da kaynaklık ediyor. Birçok aile için önemli bir ibadet olan kurban bayramını çocuklarının her yönüyle yaşamasını, yapılanları görüp öğrenmesini arzu ederken uzmanlar kurban kesiminde ebeveynlere bazı hatırlatmalarda bulunuyor.


Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuğun zihinsel olgunluk düzeyine uygun hareket edilmelidir. 7 yaşına kadar çocuklar istemedikçe kurbanın kesilmesi gösterilmemelidir. Eğer istiyorsa önceden bilgilendirilmelidir. Ebeveynin tepkisi her yerde belirleyici olduğu gibi burada da olacaktır. 7 yaşındaki çocukta artık gerçeklik duygusu ve soyut düşünce gelişmeye başladığı için kültürel öğrenim ön plâna çıkar.


Bunun bir dinî görev olduğu, yoksullara yardım gibi sosyal boyutu olduğu anlatılmalıdır. Ölüm kavramı, kan akıtmaktan hoşlanmamak gerektiği ama insanın proteine ihtiyacı nedeniyle bazı şeylere katlanması gerektiği, ölüm ötesi gerçeklik gibi kavramlar yine bu yaşta öğretilmelidir.


Kendi korkularımızı çocuğa yansıttığımız zaman çocukta öfke, şiddet ve düşmanlık gibi duygular gelişebilir” dedi. Tarhan sözlerine şöyle devam etti: “Kesilecek hayvanla çocuğun duygusal bir iletişiminin ve ilişkisinin olmaması gerekir. Bu duygusal iletişimi nedeniyle ömür boyu tavuk yemeyen kişiler vardır. Korkutucu yönü en aza inmiş, sosyal boyutu ön plana çıkmış kurban törenlerini izlemek çocuğun zihinsel olgunluğu ile ilgilidir. Zihinsel olgunluğa haiz çocuklar olayları doğru karşılar.”



ÇOCUKTA SOYUT KAVRAM GELİŞMELİ


BİRLİK beraberlik ve coşku duygularının yoğun olarak yaşandığı bayramların çocuklar için anlam ve heyecanının büyük olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzm. Psikologu Aynur Sayım ise Kurban Bayramı′nın çocuklar üzerindeki etkisi üzerine şu şekilde ifade etti: “Öncelikle kültürümüzün ve ailenin Kurban Bayramı’na yüklediği anlama ve bayramı nasıl yaşandığına bakmak önemli. Çocuklar model alarak büyür.

Ailenin davranışlarını taklit ederler. Sevginin paylaşımı, birlik-beraberlik-coşku duygularının yaşanması, çocuklara model olma, ailenin sosyo-kültürel değerlerini benimsemesi açısından anlamlı. Kurban Bayramı′nda dinî olarak kurban kesimi yapılıyor. Belirli bir yaşa erişmemiş çocuğun kurban kesimini görmesi, psikolojik açıdan onu olumsuz etkiliyor.

Çocukta soyut kavramlar henüz gelişmediği için bu görüntü onun ruhsal yaşantısını örseleyebiliyor, bu duruma anlam veremiyor çünkü. Korkuları da artabiliyor. Çocuk için bu görüntü şiddeti çağrıştırabiliyor. Bunun için aileler belirli bir yaş öncesine kadar çocuklarını kurban kesimi alanında bulundurmamalılar.”

İstanbul / Nagehan Bayram


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com