Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


“ AiLEDEKİ ŞİDDET OKULA YANSIYOR ”




Ailesinden şiddet gören çocuk, şiddet uyguluyor

Ailede şiddete maruz kalan ya da şahit olan çocuklar, istediklerini elde etmek için okulda şiddete başvuruyor.

Çocuklar, ailesinde gördüğü şiddeti arkadaşlarına uyguluyor

AİLEDE şiddete maruz kalan ya da şahit olan çocuklar, istediklerini elde etmek için okulda şiddete başvuruyor. Arkadaşı üzerinde söz sahibi olmak, küçük sınıflardaki çocuklara istediğini yaptırmak isteyen çocuklar şiddeti bir araç olarak kullanıyor.

Öğretmenin, öğrenciler üzerinde otorite sağlayabilmek için bağırması, tebeşir fırlatması, kulak çekmesi, hakaret etmesi ise durumu daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Uzmanlar, sözle şiddete maruz kalan çocukların içine kapanarak herkese karşı kin ve güvensizlik beslediği belirterek, çocuğu rencide edecek konuşmalardan kaçınılması uyarısında bulunuyor.

Ailelerin, öğretmenlerin ve ilgili herkesin, çocuklara karşı dikkatli davranması tavsiye ediliyor. Özel Bahar Hastanesi doktorlarından psikolog Nihal Akın, çocuklarının okulda şiddet görmesinden endişe duyan aile sayısının arttığını söyledi.

Akın, şu uyarılarda bulundu: “Ailede şiddete maruz kalan ya da şahit olan çocuklar, istediklerini elde etmek için okulda, okul çevresinde ve ailede şiddete başvurmaktadır. Öğrencilere, ‘disiplin ve ceza’ denildiğinde çocukların aklına ilk önce sözel ve fiziksel şiddet gelmektedir.

‘Çocuklar dövülmeden terbiye edilir mi hiç’ şeklindeki yaklaşım, çocukların şiddeti normalmiş gibi algılamasına sebep olmakta, çocuk, kardeşini, arkadaşını dövmekten çekinmemektedir.

Ailedeki olumsuzluklar, hemen çocuğun iç dünyasına yansır. Okulda arkadaşı üzerinde söz sahibi olmak, küçük sınıflardaki çocuklara istediğini yaptırmak için şiddete başvurur. Öğretmenin, öğrenciler üzerinde otorite sağlayabilmek için bağırması, tebeşir fırlatması, kulak çekmesi, hakaret etmesi de durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokmaktadır.”


Yeni Asya Gazetesi


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com