Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kahvaltı yapmayan çocuk, derse adapte olamaz





OKULLARIN açılmasıyla birlikte aileler ve öğrenciler yoğun bir koşuşturmaca içerisine girdi. Özellikle büyükşehirlerde okula giden çocuklar, ağır bir maraton yaşadıkları için güne erken başlıyor ve günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı yapmadan evden çıkıyor.


Bu da çocuğun okulda derslere adapte olmasını engelliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, çocukta kahvaltı alışkanlığının kazanılmasında, anne babanın tutarlılığının ve çocuğa iyi örnek olmasının en temel etken olduğunu söyledi. Okul çağı çocukları büyüme ve gelişme döneminde olduklarından, günlük ortalama almaları gereken kalori miktarı ve alacakları besinlerin örüntüsü büyük önem taşıdığını aktaran Özgök, bu yaş grubu çocuklarda en sık yaşanan sorun, erken kalkmalarından dolayı kahvaltı öğününü atlamaları olduğunu vurguladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, kahvaltının, okul çağı çocukları için günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çekti.


Kahvaltının vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında çok etkili olduğunu vurgulayan Özgök, “Aynı zamanda vücut için gerekli besin ögelerinin günün ilk saatlerinde vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde vücuda dengeli bir şekilde alınmasında, kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde, böylece dikkatin derse yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamalarının sağlanmasında etkilidir. Kahvaltı yapılmadan okula gidildiğinde, öncelikle çeşitli sıkıntılar ve derse adapte olamama problemi ile karşılaşılıyor.” diye konuştu.



AİLECE KAHVALTI MASASINA OTURULMALI

Okulda sağlıksız kahvaltı alternatiflerinin önüne geçebilmek için ailece kahvaltı yapılmasını öneren Özgök, “Kahvaltıda süt veya taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, peynir, pekmez veya bal, zeytin, domates, salatalık gibi sebzeler tercih edilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Evde kahvaltı yapılamadığında sağlıklı sandwichler hazırlanarak bunların tüketilmesi sağlanabilir. Ara öğün olarak meyve, ayran veya süt beslenme çantasına konulabilir. Yeterli ve dengeli beslenen; her besin grubundan ihtiyacı kadar tüketen çocuğun gelecekte obezite dediğimiz şişmanlık hastalığına ve bu hastalığın getirebileceği problemlere zemin hazırlanmasının da önüne geçilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.


Yeni Asya Gazetesi


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com