Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


5 Yaş çocuğu davranışları ve bazı uygulamalar...

5 Yaş Çocuğu Davranışları ve Bazı Uygulamalar

Dikkat çekmek isterler: bunun için olumlu veya olumsuz herhangi bir davranışta bulunabilirler. Bu durumda çocuğun iyi hareketlerini gözetip takdir etmeli, uygunsuz olan hareketler de izah edilip uyarılmalı.

Hayal dünyaları çok geniştir: İnanılmaz hayaller kurabilirler. Bir olayı anlatırken hayal dünyasına başvururlar. Yalanı tanımadıkları için araya yalanlar da sıkışabilir. Bu yalan söylediği anlamına gelmez! Çocuğunuzu yalan söylemesi ile itham etmeyin. Doğruyu ve yanlışı anlatmaya çalışın.

Tüm hislerini yoğun yaşarlar: öfke, huysuzluk, sinir ve benzeri duygularda ısrarcı olabilirler. Bu durum davranış bozukluğu anlamına gelmez. Ancak, öfke nöbetleri, huysuzlukları, sinir anlarında fiziki olarak hem kendilerine, hem de etrafına zarar vermeye başlıyorsa davranış bozukluğu olarak nitelendirilir.

Süreklilik yaşarlar: herhangi bir davranışı; iyi veya kötü, olumlu veya olumsuz; ısrarla devam ettirirler.

Kendi kendine iş yapma isteği artacaktır: Giysilerini kendileri giymek isterler, yemeği kendileri yemek ister hatta anne ve babalarına yardımcı olmak isterler. Bu durumda ona küçük muamelesi yapıp oyuncaklarının başına göndermemeli, başarabileceği işleri vermelisiniz. Misal; evdeki çiçekleri sulama görevi onun olsun. Bu görevi yaptığı takdirde çok yardımcı olacağını söyleyin. Bu kendisini iyi hissettirecektir.

Kopyalama, örnekleme yapar: Çevre arkadaşları, kardeşleri ve diğer çocuklarda gördükleri davranışları yaparlar. İyi veya kötü ayırımını henüz bilmediğinden kötü davranışlar azarlanmamalıdır. Olumlu hareketleri takdir edilmeli ve edilgenik kazandırılmalı. Olumsuz hareketler açıklanmalı, bir daha yapmaması istenmelidir.

Utanma, merak, suçluluk duyguları gelişmiş durumdadır. Bu yüzden sorduğu sorular ikna edici ve geçiştirmeden doğru olarak cevaplanmalı, hataları herkesin içerisinde değil yalnızken konuşulmalıdır.

Ailece yapılan aktivitelerden çok hoşlanırlar. Bu bir oyun olabilir, bir piknik olabilir, hep beraber yapılan resim olabilir, farklı etkinlikler hatta beraberce kitap okuyarak kitap okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Tabi o yaştaki çocuk yazıları okuyamaz fakat resimleri çok güzel okuyabilir. Hatta kitabın bitiminde ondan kitabı anlatmasını isteyebilirsiniz.

Çocuğa ev adresini ve telefon numarasını ezberletebilirsiniz.

Konuşması için fırsat verin. Günün önemli olaylarını, o gün yaptığı şeyleri anlatmasını sağlayın. Hatta bazen anne ve baba ile onun kavrayabileceği bir oturum açın ve çocuğun fikirlerini sorun. Böylece olayları analiz etmesi kuvvetlenir, daha anlayışlı, kavrayışlı olur, beyin gelişimi için faydalı olur.

Yabancıların elinden hiçbir şey yememesi gerektiğini ve onlarla hiçbir yere gitmemesi gerektiğini öğretin.

Verdiğiniz sözler ve cezalarda tutumluluk sergilemelisiniz.

Doğruyu ve yanlışı kavrayacak kapasitede oldukları için ona doğru ve yanlışı anlayabileceği şekilde anlatın.

Cesaretlendirin. Herhangi bir şeyde yapabileceğini, başarabileceğini söyleyin. Ona görevler, işler verin. Onu izleyin. İzleyemeseniz de bitip bitmediğini kontrol edin ve sonucunda çocuğu tatlı bir öpücük ile mükâfatlandırın.

Saygı ile yaklaşın. Azarlamak, bağırmak, sürekli ceza, susturmak, isteklerini reddetmek bir saygısızlıktır. Bunun karşılığında anne-baba saygısızlık görecektir. Hangi yaşta olursa olsun çocuk taklitçidir. Nasıl hareket görürse o şekilde karşılık verir. Bunu unutmayın.

Ona zaman ayırın.

Sevgiyi anlatın. Sevgiyi anlatmanın en güzel yolu; onu sevmeniz ve sevginizi göstermenizdir. Fakat buradaki ayrıntıyı kaçırmayan, sevelim derken çocuğu şımartmayın.


[right]Daha sağlıklı nesiller yetiştirebilme temennisiyle...
Kardelen...
[/right]

2 ve 3 yas donemi icin nasil acaba :) tesekkurler

1 yaş grubu ile alakalı bilgiler istenmişti.
2 ve 3 yaş grubunu da hemen notlarıma ekliyorum.
En kısa zamanda sizlerle paylaşırım ;)

Bilgilendirici oluyorsa ne mutlu bana. Okuyup zaman ayırdığınız için ben teşekkür ederim.

ilgiyle paylasiminizi bekleyecegim.tesekkurler

teşekkür ederim :)

Rica ederim. Merak edilen, kafanıza takılan hususlar varsa söyleyebilirsiniz. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım...

GoogLe da ararken MoLLa da ßuLduk :D

ÖnceLikLe teşekkürLer KardeLen.ŞöyLe ßir sorum oLacak :)

Yabancıların elinden hiçbir şey yememesi gerektiğini ve onlarla hiçbir yere gitmemesi gerektiğini öğretin.

ßu yaşta ßir çocuk annesi iLe ßir yerLere gidiyor ya da annesi oynamak için dışarıya vs gönderiyor.Çocuğa ßir zarar geLirse (şahıstan) çocuk ßunu kimin yaptığını ya da ne yaptığını anLatmamakta ısrar ediyor.Kötü ßir durum(ßence).

Anne ona her türLü soruyor güzeLLikLe de yani dayanamayıp artık kızarakta.
Ne gißi ßir yöntem kuLLanmaLı?

Artık google amca önce bize soruyor zaten :D


Yabancıların elinden hiçbir şey yememesi gerektiğini ve onlarla hiçbir yere gitmemesi gerektiğini öğretin.

ßu yaşta ßir çocuk annesi iLe ßir yerLere gidiyor ya da annesi oynamak için dışarıya vs gönderiyor.Çocuğa ßir zarar geLirse (şahıstan) çocuk ßunu kimin yaptığını ya da ne yaptığını anLatmamakta ısrar ediyor.Kötü ßir durum(ßence).

Anne ona her türLü soruyor güzeLLikLe de yani dayanamayıp artık kızarakta.
Ne gißi ßir yöntem kuLLanmaLı?


Böyle bir duruma maruz kalması çocuk açısından çok kötü bir durum.

Peki aile ne yapmalı?

Diyelim ki çocuk arkadaşları ile parkta oynuyor. Eve geldiğinde üstü-başı dağılmış, zarar görmüş. Çocuğunu bu halde gören anne haliyle telaşelenecek. Ve ısrarla kimin yaptığını öğrenmeye çalışacak.
Çocuk da 'ya annem bana kızarsa' endişesiyle (genelde bu şekildedir), utandığı için, annesinin ısrarından ürktüğü için veya başka bir nedenden dolayı konuşmaz, anlatmaz.
Mümkün olduğu kadar sakin bir tavır sergilenmeli. Üstü-başının hali, zarar gördüğü, bu durumun hiç hoş olmadığı izah edilir.Anne "sana zarar verenleri bana söylemelisin. Onlarla konuşmalıyım. Çünkü birdaha sana zarar vermelerini istemiyorum." gibi güven veren cümlelerle konuşmalı.

Bu durumda dahi konuşmazsa, üzerine gidilmemeli. Çünkü bu inatlaşmayı gerektirir.
Şöyle yapılabilir; "Bugün kötü bir gün geçirdin. Konuşmak istememeni anlıyorum. Şimdi odana git, biraz dinlen. Ama ne zaman konuşmak istersen yanıma gel olur mu?" diyerek odasına gönderilebilir. Çocuk ilerleyen saatlerde mutlaka anlatacaktır.

İlginize ben teşekkür ederim, umarım faydalı olabilmişimdir ::)

Yabancılardan bir şey alması :-\ >:( Bu konu en titiz olduğum konulardan biridir.
kızımı bu konuda çok uyarırım onunla hep konuşur onu kaybetme korkusunu ona tatlı bir dille aşılarım.Allah razı olsun kızımda bu konularda beni hiç üzmez ona vermek istediğim herşeyi beni zorlamadan anlamaya çalışır.

Başımızdan geçen bir olayı anlatmak isterim.Birgün kızımın elinden tutmuş hızlı hızlı yürüyorum bir yandanda huysuz oğlumla ilgileniyorum biz yürürken çok sosyetik görünümlü orta yaşların üzerinde bir bayan önümü kesti ve bana..
-Aferin sana kızını ne güzel terbiye etmişsin. dedi ben şaşırdım bir kinaye var zannettim pardon anlayamadım neden böyle birşey dediniz bir hatasımı oldu dedim oda
-hayır az önce siz koştura koştura giderken bir adam arkadan kızına ısrarla büsküvi vermek istedi kızında reddetti.dedi
Ben şaşırdım kızım yanımda ve ben bunu hiç farketmedim daha sonra teyze kızını çok güzel terbiye etmişsin seni tebrik ederim dedi ve gitti.Bunun üzerine kızıma sıkıca sarıldım o büsküviyi almadığı için teşekkür ettim ve teyzenin onu tebrik ettiğinide anlattım sonra markete girip kızıma büskivisini vede hediye olarak ufak tefek birşeyler daha aldım çok mutlu oldu onları taktir etmek öğretmek istediklerimizi anlamalarına dahada yardımcı oluyo bu arada kızım 3 yaşında..

Lafı uzatıyorum ama birde bir çok anne çocukların ellerini tutmamalarından yakınır bende ona şöyle bir çözüm buldum.
Yürürken kızım elimi tut dediğimde reddediyor bende kızım elimi tutarmısın kaybolmaktan ve seni bir daha görememekten çok korkuyorum beni korurmusun..yada kızım burda düşebilirim elimi tuttarmısın dediğimde büyük bir gururla sevinerek gel annecim sen korkma benim elimi tut ben seni koyuyum diyo yani korunmaya ihtiyacı olan benmişim gibi gösteriyorum oda buna bayılıyo ;D



Şöyle yapılabilir; "Bugün kötü bir gün geçirdin. Konuşmak istememeni anlıyorum. Şimdi odana git, biraz dinlen. Ama ne zaman konuşmak istersen yanıma gel olur mu?" diyerek odasına gönderilebilir. Çocuk ilerleyen saatlerde mutlaka anlatacaktır.



Çok sağoL KardeLen.YaLnız şöyLe ßir durum var çocuk ßaşkasından ßirşey aLmıyor yada gitmiyor ßaşka ßir yere.YanLış anLaşıLmasın.ßen düzeLtemediğim için yanLış satır yoLLamışım.Her neyse.


İLk seçeneği yapıyor anne.Çocuk resmen yaşadığı şeyi hatırLamıyor.Yaşadığı hırpaLanmaLarı vs. Sanki ona yapıLmamış.Anneden korkmasına imkan yok desem yeridir.Annesi çok esnek davranıyor.Garip ßir durum ; oLayın şaka oLduğunu dahi düşünüyor diyeßiLirim.


Bunun üzerine kızıma sıkıca sarıldım o büsküviyi almadığı için teşekkür ettim ve teyzenin onu tebrik ettiğinide anlattım sonra markete girip kızıma büskivisini vede hediye olarak ufak tefek birşeyler daha aldım çok mutlu oldu onları taktir etmek öğretmek istediklerimizi anlamalarına dahada yardımcı oluyo


Çok güzel bir davranış...

3 yaşındaki bir çocuk için gerçekten güzel bir davranış bir tebrik ebeveyne, bir tebrikte minik kızımıza olsun :)

El tutma hususunda ki hassasyetiniz ve çocuğunuzla olan iletişiminiz doğru olunca siz de meyvesini yiyor, bir zorluk çekmiyorsunuz...

Ayrıca bu uygulamalarınız da en doğru yöntem. Çocuklarınız çok şanslılar :)


Çok sağoL KardeLen.YaLnız şöyLe ßir durum var çocuk ßaşkasından ßirşey aLmıyor yada gitmiyor ßaşka ßir yere.YanLış anLaşıLmasın.ßen düzeLtemediğim için yanLış satır yoLLamışım.Her neyse.


Ben de "başkasından birşey almıyor fakat başından böyle bir olay geçti" diye algılamıştım. Doğruymuş :)

Çocuğun olayı hatırlamıyormuşcasına hal sergilemesi o anı unutmak istediğinden ya da yaşadığı şoktan sebep olabilir.
Ebeveynin hassasiyetine rağmen hal ve hareketlerinde bir tuhaflık varsa ihmal etmemelisiniz. Uzman bir doktordan yardım alınmasını tavsiye ederim.

Çünkü bazı olayların çözümünde çocukların hareketleri, refleksleri, konuşmaları, cümleleri hatta öyle ki bakışları dahi çok önemlidir.
Bu da net ortamında çokta sıhhatli olamaz. Ne soran ne de cevaplayan açısından.
Bizimkisi tabiri caizse ilkyardım mesabesinde :)
Yine de gereken durumlarda bir uzman doktorun müdahale etmesi daha doğru olacaktır :-\

Çok geçmiş olsun. Umarım yakın zamanda düzelir...

YoLLadığım mesajın ardından o konu açıLdığı için dipnot yaptım.YanLış yönLenme oLmaması namına.Yoksa yaptığın açıkLamadan anLadığın ßeLLi zaten :)

Raßßim yardımcıLarı oLsun.inşaALLAH çok uzun sürmez ßu davranış.

TeşekkürLer.


YoLLadığım mesajın ardından o konu açıLdığı için dipnot yaptım.YanLış yönLenme oLmaması namına.Yoksa yaptığın açıkLamadan anLadığın ßeLLi zaten :)

:) ;)



Raßßim yardımcıLarı oLsun.inşaALLAH çok uzun sürmez ßu davranış.


Amin...İnşallah...


Çok güzel bir davranış...

3 yaşındaki bir çocuk için gerçekten güzel bir davranış bir tebrik ebeveyne, bir tebrikte minik kızımıza olsun :)

El tutma hususunda ki hassasyetiniz ve çocuğunuzla olan iletişiminiz doğru olunca siz de meyvesini yiyor, bir zorluk çekmiyorsunuz...

Ayrıca bu uygulamalarınız da en doğru yöntem. Çocuklarınız çok şanslılar :)



:-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ TEŞEKKÜR EDERİM Rabbimin bana verdiği emanetlere elimden geldikçe sabrım ve aklım yettikçe en iyi şekilde bakmaya çalışıyorum RABBİM benim ve tüm annelerin yardımcısı olsun herşey annede bitiyo..


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com