Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Emri Bil Maruf Nehyi Anil Münker..

Marufu Emredip Münkerden Nehyetmenin Fazileti


Emri maruf ve nehyi münkerden vucub ve faziletini aklı selaim kabul edip,üzerinde icma bulunduğu gibi şu Ayeti Celilelerde bunu açıkça ifade etmektedir..


وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ
الْمُنكَرِ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

Meali: ''Sizden öyle bir cemaat bulunmalıdır ki (onları herkesi) hayra çağırsınlar, iyiliği emredip kötülükten men etsinler. İşte onlar muradına erenlerin ta kendisidir..''// Al-i İmran – 104


وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Meali: ''Mümin erkeklerde Mümin kadınlarda birbirlerinin velileri (dostları ve yardımcıları) dır.. Bunlar insanlara İyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar.Namazı dosdoğru kılarlar,zekâtı verirler.Allah ve Rasulüne itaat ederler.İşte bunlar,Allah Onları rahmetiyle yargılayacaktır.Çünkü Allah azîzdir hakîmdir..'' // Tevbe Suresi – 71


Bazı insanların yanıldığı bir husus vardır.O da ‘’Neme lazım’’ sözüdür.İman sahibi her insan,hemcinsinin irşadına çalışmakla vazifelidir.Yolunu şaşırmış bir kimseyi ihmal etmeyip elinden tutmamız,uyarmamız ve hidayetine ulaşmasına yardımcı olmamız lazımdır.İslamiyetin bizden istediği ve insanlığın icabı budur.

Bir kimse halkı,Hakkın yolun çağırma ve onların hidayetine çalışma karşılığında Allahü Teala’nın ikramını bilmiş olsaydı bu yoldan hiç ayrılmazdı..İnsanları Allah’ın Kitabına çağırmaya,dinine ve hidayetine çağırmak,enbiyanın yolunda yürümek ve Onların sünneti ile amil olmak demektir.Bu kadar şerefli bir hizmet tasavvur edilemez..


كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ

Meali: ''Siz insanlar içinden çıkarılmış hayırlı bir Ümmetsiniz,iyiliği emreder kötülükten vazgeçirmeye çalışırsınız..'' // Al-i İmran - 110

Emri bil maruf nehyi anil münker ederken bir takım adap olmakla beraber bütün edeplerinin kaynağı iç vasıftan ibarettir..Bunlar;ilim,vera ve güzel huydur..


İlim:Emri marufun yapılacağı yerleri,derecesini,yollarını ve engellerini bilmektir ki bu sayede şeriatın haber verdiği çerçeve içerisinde kalabilir..
Vera :((Şüpheli şeylere yaklaşmamak)) : Bu da bildiğinin dışında çıkmaktan kendini korumak lazımdır.Herkes bilgisiyle amel etmez..


Güzel huy: Yumuşaklık ve mülayemet sahibi olmaktır.Emri marufun esası budur.Esassen vera;güzel ahlak olmadan tamamlanmaz.Şevvet ve gazabı yenmek güzel ahlak sayesinde olur..

Ebulleys Semerkandi Hz. buyuruyor ki:

‘’Emri bil maruf ve nehyi münker yaparken hedefinin sadece Allahın rızasını kazanmak için ve dinini aziz kılmak olmalıdır.Bu işi Allah rızası ve dinini aziz kılmak için yaptığın zaman Allahü Teala seni muvaffak eder.Kendi nefsinden dolayı yaptığın takdirde ise Allah azze ve celle senden yardımını keser ve muvaffak etmez..

Emri bil maruf sadece din adamlarının vazifesi değil her Müminin üzerine yükleniş bir mükellefiyettir..Efendimiz(s.a.v) bu hususu hatırlatan bir Hadis-i Şerifinde şöyle buyuruyor:

‘’Sizden herhangi biriniz dine aykırı bir iş görürse onu eliyle değiştirsin.Eğer buna gücü yetmezse diliyle şayet bunada gücü yetmezse kalbiyle onu değiştirsin.İşte bu inancın en zayıf olanıdır..



~~serapta bir damla~~

www.mollacami.net


C.Ahir

MollaCami.Com