Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Google Street View Artık Türkiye’de

Arama motoru devi olarak bilinen Google çok uzun bir süre alanında tabiri caizse rakipsiz olarak devam etti. Taki Yandex gelene kadar. Yandex’in Türkiye’ye girişi ve özellikle yerel kaynak ve bölgeleri hedef alan etkili çalışmalarını süratli birşekilde uygulamaya koymasıyla birlikte Yandex’in çalışmaları daha bir hız kazanmış oldu. Bu süratli ilerlemeler karşısında çalışmalarını bir hayli geriden devam ettiren Google ise uzun süredir duyuru ve tanıtımı yapılan ve Google’ın en popüler servislerinden biri olan Street Viewi bir çok bölgeden sonra nihayet Türkiye’yede getirdiğini duyurdu. Böylece etkili bir atak başlatmış oldu. Elbette önümüzdeki dönemlerde birbiriyle yarışan Yandex ve Google ne gibi teknolojik hizmetlerle karşımıza çıkacak bilemeyiz fakat görülen o ki, içinde bulunduğumuz zaman hayatı kolaylaştıran teknolojik yeniliklerle daha eğlenceli ve zevkli bir hale geliyor.

Street View (Sokak Görünümü) hakkında az yada çok bilgi sahibi olmuşsunuzdur. Google Street View hakkında merakınızı tam olarak gidermek için buradaki >> araştırma makalemizi okuyabilirsiniz. Google Street View adından da anlaşıldığı üzere, hangi ülkede bulunuyorsa o ülkedeki sokakları görüntüleyip haritalar bölümünde sokak görüntüsü olarak görülebilmesini sağlıyor. En ilgi çekici yanı ise 360 derece özellikli fotoğraflardan oluşması. Yani siz görüntüleri sadece bir açıdan değil önde yandan arkadan şeklinde tüm açılardan izleyebiliyor, görüntüler içinde panoramik olarak gezinebiliyorsunuz.

Türkiye’den yapılan başvurular neticesi kabul edilen Google Street View görevlileri gerekli teçhizata sahip araçlar yada sırtlarına taktıkları street view gezgin kameralarla sokak sokak dolaşarak her bölgeyi değişik açılardan ayrı ayrı görüntülüyorlar. Çekilen bu fotoğraflar Google’ın merkezine gönderiliyor. Burada incelenip birleştirilen fotoğraflar panoramik görütüler şeklinde izleyiciye sunuluyor.

Street View Uygulamasını kullanmak çok kolay. Yapmamız gereken öncelikle Google Haritaları açmak. Ardından gerek mausunuzun döner tekerleğini kaydırarak yada diğer yöntemlerle görmek incelemek istediğiniz bölgeye odaklanabilirsiniz. Görüntülere tıkladığınız zaman sağında solunda beliren hareket yön okları zaten sizi yönlendirecektir. Dahası açtığınız görselin üzerinde sağa sola giderek görseli 360 derece inceleyebilirsiniz.

Tıpkı haritalarda adresle arama yapar gibi bu görüntüler içindede sol üst bölümdeki kutucuğu kullanarak arama yapabiliyorsunuz. Böylece görüntülemek istediğiniz bölgeye ilişkin panoramik görüntüler size sunuluyor ve dilediğiniz gibi görüntüler arasında dolaşabiliyorsunuz. Dahası hiç zorlanmanıza gerek yok zira görseller üzerindeki simgeden 360 derece panoramik sokak görüntüsü olup olmadığı net bir şekilde anlaşılıyor. Sizin yapmanız gereken sadece bilgisayarınızın mause’unu döndürmek ve görüntüler arasında tıklayarak ilerlemek.

Kaliteli resimler arasında adeta oradaymış hissiyle panoramik olarak dolaşabilirsiniz. Tabii elbette içinde dolaştığınız bu görüntüler anlık değil. Belli bir tarihte çekilerek hazırlanmış görseller. Hangi tarihte çekildilerse siz o tarihe ait görsellerle muhatap oluyorsunuz. Başlangıç olarak 70 il ve ilçemizin street view veri tabanına eklendiği servisin çekim alanının ilerleyen dönemde periyodik olarak yavaş yavaş arttırılmasının planlandığınıda belirtmekte fayda var.

Yukarıdada bahsettiğimiz üzere uygulamayı kullanmak ve görseller arasında gezinmek çok kolay. Buyrun Gezintiye Buradan >> başlayın. Merak etmeyin çok kolay ve teknolojik bir gezintiyle karşı karşıyasınız.

----------------

Kaynak : ogreniyoruz.org | www.ogreniyoruz.org


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com