Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İhsan Ketin Kimdir ?



Türkiye'de modern anlamda jeoloji biliminin kurucusudur.1914 yılında kayseri de doğmuştur.İleriki yıllarda doğduğu şehir bilim hayatında önemli yerlere gelmesinde katkı sağlayacaktır.İhsan Ketin 1930 yılında öğrenimi için devlet tarafında yurt dışına gönderilmiştir.

1934 yılında Berlin Üniversitesinde yüksek öğrenimine başlamıştır.Almanya'da ki öğreniminde,bilim hayatını etkileyen Hans Cloos ile tanışacaktır.Bu kişi İhsan Ketin gibi dışarıdan gelen öğrencilerle yakında ilgilenerek tecrübelerini aktarmıştır.1938 doktora tezini tamamlayarak İstanbul Üniversitesi'nde asistan olarak göreve başlamıştır.

İhsan Ketin'in tanınması ve Türkiye'de jeoloji biliminin kurulmasında da önemli yer eden çalışmalarının başında Anadolunun güneyinde Kuzey Anadolu Fay'ına benzer bir fay hattının olması düşüncesiydi.Bu düşüncesi öğrencileri tarafından 22 Mayıs 1971 Bingöl Depremi ile beraber kesinleşmiştir.

Yaptığı çalışmalarının birinde Uluslararası Avrıpa Tektonik Haritası'nın Türkiye kısmını hazırlamıştır. Bilim adamının aldığı bazı ödüller

*1981-Hamit Nafiz Pamir Hizmet Ödülü
*1988-Gustav-Steinman Madalyası
*1988-Amerikan Jeoloji Topluluğu Onur Üyeliği
*1990-Bulgaristan Jeloloji TopluluğuOnurÜyeliği

Kaynak:Tübitak Dergisinden özet olarak derlenmiştir.


Bilim Adamlari

MollaCami.Com