Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bebeğin doğduktan sonraki bir yılı

1-3 aylıkken:

Bebeğiniz yeni doğduğunda yandaki gibi dış dünyaya ilgisiz gözükse de kısa zamanda yavaş hareket eden nesnelere, yüzlere ve eşyalara bakmaya ve onları incelemeye başlar.


6. haftadan itibaren nesneleri kendi arzusuyla tutar. Nesneleri daha dikkatlice incelemeye başlar ve hafızasına aldıklarını sonradan tanır.

Ses duyduğunda sesin geldiği yere yönelir.

Yenidoğan bebekler çıkardıkları sesleri kontrol edebilme yetisine sahip olmamakla beraber ses çıkarmayı bir iletişim aracı olarak henüz erken dönemlerden itibaren kullanmaya başlarlar. Ses duyduklarında ve tanıdık ya da yeni insanlarla karşılaştıklarında sesler çıkarırlar. Ağladıklarında annelerinin yanlarına geleceğini en kısa zamanda öğrenirler.

Bu dönemde kas tonusu oluşmaya başlar ve bebeğiniz yavaş yavaş başını tutmaya başlar.

Bebeğiniz bu ilk üç aylık dönemde haftada ortalama 170-227 gram kilo alır.

4-6 ay arası:

Bu dönemde bebeğiniz yuvarlanma hareketi yapmayı öğrenir ve yavaş yavaş oturmayı da öğrenir.

Sık sık el ve ayaklarıyla oynar, nesnelerin çoğunu ağzına alarak niteliklerini bu şekilde çözmeye çalışır.

Parmaklarıyla dokunmayı, nesneleri tutmayı ve incelemeyi öğrenir. Nesneleri tutabilme kabiliyetini geliştirmesine paralel olarak, bu nesneleri önceden uzun uzun inceler.

Sesler artık ona daha anlamlı gelmeye başlar. Annesinin ses tonundan onun duygularını anlayabilme yeteneği geliştirir. Sesleri birbirinden daha rahat ayırdetmeye ve seslerin geldiği yönü daha iyi belirlemeyi öğrenir.

Kendi sesi hoşuna gitmeye başlar. Bazen kendi kendine konuşarak kendi sesini duymaktan aldığı haz onu o kadar meşgul eder ki, annesi ona konuştuğunda bir anne olarak ihmal ediliyor hissine kapılabilir.

Kendini ifade etme yeteneği giderek artar. Çıkardığı seslerle uzun uzun "anlamlı cümleler" kurar, sanki adeta ilgisini çeken nesnelerle konuşuyormuş izlenimi verir. Gülme sesleri çıkarmaya başlar.

7-9 ay:

Oturmayı ve emeklemeyi bu dönemde öğrenir.

Ev eşyalarının kenarlarına tutunarak ayakta durmayı öğrenir.

Nesneleri bir elinden diğer eline aktarır. Elleri ve gözleriyle nesneleri daha derinlemesine ve daha ayrıntılı olarak incelemeye başlar.

Konuşan kişinin ağzına bakarak dudak hareketlerini inceler.

Bazı heceleri söylendiğinde tekrarlayabilir.

10-12 ay:

Emekleme giderek daha koordine olur ve hızlanır.

Eşyaların kenarlarına tutunarak daha uzun süre ayakta kalabilir ve bu eşyalara tutunarak hareket edebilir. Elinden tutulduğunda birkaç adım atabilir.

Ufak bazı nesneleri baş ve işaret parmaklarının ucuyla tutabilir.

Eşyaları elinden bırakmayı ve atmayı öğrenir.

Kendi ismini ve iyi tanıdıklarının ismini artık tanımaya başlar.


Bebek Ürünleri

MollaCami.Com