Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


1.65 milyar dolarlık başarı

Amerika’da yaşayan 3 kafadar, el kamerasıyla çektikleri amatör filmleri arkadaşlarına gönderip ünlü olmak istiyorlardı.

Ancak internet yavaş, elektronik posta kutuları küçük, videonun boyutları ise büyüktü. Bunun üzerine kendi başlarının çaresine bakıp YouTube sitesini kurdular. Ve bir anda patlama yaptılar.

Televizyonculuk 30 yaşında, yüzlerce büyük yayıncı kuruluş her gün dünyayı şekillendiriyor. Biz ise 1.5 yaşındayız. Ancak birkaç yıl içinde bildiğiniz her şeyi değiştireceğiz...

Bu sözler geçtiğimiz haftalarda internetin en büyük arama motoru Google’a tam 1.65 milyar dolara satılan YouTube’un genç kurucuları Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim’e ait. İnternet üzerinden alışverişte devrim yaratan “Paypal” sistemini tasarlayan bu 3 genç en büyük patlamayı eğlence için kurdukları “Youtube” ile yaptı. Saygın haber dergisi Time tarafından 2006 yılının buluşu olarak seçilen YouTube fikri aslında onlar için küçük bir eğlence olarak doğmuştu.

SİTEYİ GARAJDA KURDULAR

Sahip oldukları ufak bir el kamerası ile çekimler yapıp, arkadaşlarına gönderiyorlar bu sayede amatör filmleriyle ünlü olmak istiyorlardı. Ancak bir sorunları vardı. İnternet yavaş, elektronik posta kutuları küçük, videoların boyutları ise çok büyüktü. Küçük filmlerini arkadaşlarına göndermekte çok zorlanıyorlardı. İşte bir gün evlerinin garajında oturmuş bunu konuşurken “mühendislik dehası” Jawed Karim devreye girdi ve videoları internet üzerinden yayınlamayı önerdi. Bu fikir hepsine çok çekici gelmişti. Site için televizyon tüpü (tube) ve sen (you) kelimelerinden yola çıkarak YouTube isminde karar kılındı. Hurley, tasarımla uğraşırken Chen ve Karim de teknik detayları halletti. 15 Şubat 2005 tarihinde YouTube, “Göster kendini” (Broadcast Yourself) sloganıyla yayındaydı. Site 3 ay içinde patladı. Ancak sitenin masrafları ve kredi kartı borçları her geçen gün artıyordu. Biraraya geldiler. İki seçenekleri vardı. Ya siteyi kapatacaklar ya da para bulup kâr edeceklerdi. İkinci yolu seçtiler. Para bulmaları fazla sürmedi. Siteden etkilenen yatırım şirketi Sequoia Capital 3.5 milyon dolarlık çek ile kapılarını çaldı.

Kasım ayı geldiğinde YouTube günde 3 milyon videonun döndüğü bir çılgınlık haline gelmişti. Ancak bunların çoğu televizyonlarda yayınlanan dizilerin parçalarıydı ve TV yapımcıları telif hakkı ihlali nedeniyle dava tehdidiyle YouTube’un başını ağrıtmaya başladı. NBC, ağır bir tazminat davası açacaktı ki, dizilerinin tanıtımlarının sitede en çok izlenen videolardan olduğunu fark etti. Ve NBC ile YouTube ortaklık anlaşması imzaladı. İşte bu sitenin “patlama” noktası oldu. 2006 Nisan’ında gün içinde izlenen videoların sayısı 50 milyonu aştı. Basında çıkan haberlerin sayısı 3 bini aştı. Şirkette çalışanların sayısı ise hala 67’ydi. Artık başarıyı nakite dönüştürmenin zamanı gelmişti. YouTube’un kurucuları “Potansiyel alıcılarla görüşmeye hazırız” diyerek Google, Myspace gibi büyük firmalara göz kırptı. Aylar süren yarışın galibi ise yine 20’li yaşlarında tarihin en büyük internet başarısına imza atan Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Lary Page oldu. Google, tam 1.65 milyar dolara YouTube’u satın aldı. Hala şirket yönetimindeki yerlerini koruyan Hurley, Chen ve Karim internetin en hızlı dolar milyonerleri olarak tarih sayfalarındaki yerlerini aldılar.

KİM BU DAHİ ÇOCUKLAR?

Chad Hurley: 29 yaşında, ABD’li. İnternetten alışverişin en büyük şirketi olan Paypal’un logosunu tasarlayan kişi. Sitenin mimarı. Pennsylvania Üniversitesi’nden sanat diplomasına sahip. “Gelecek teknolojilerini yöneten 50 CEO” listesinde 28’inci. Evli, iki çocuğu var.

Steve Chen: 1978 Tayvan doğumlu... 15 yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika’ya göç etti. Illinois Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu... Paypal şirketinin teknik işlerini yürüttükten sonra Youtube’un omurgasını kontrol ediyor. Saçını düzgün gören yok... Jawed Karim: 1979 Doğu Almanya doğumlu. Illinois Üniversitesi Bilgisayar bölümünden. Sitenin altyapısını hazırladı. Bilgisayar masterı yapmak için YouTube ‘patlamadan’ önce şirkette rolüne son verip danışman olarak kalmayı tercih etti. Ancak hisselerini korudu.

Paranın kime ne şekilde dağıldığını hiç kimse bilmiyor!

Google tarafından satın alınan YouTube’un büyük bölümü üç kafadara ait. Bir bölüm hissesi ise şirketin büyümesine yardımcı olan yatırım şirketlerin elinde. Üçlü, hisse oranlarını açıklamayı reddettiği için 1.65 milyar dolarlık paranın kime ne şekilde dağıldığı da bilinmiyor.

Rakipleri hem ün hem zenginlik vaad ediyor

YouTube’un en büyük rakibi ise Revver (www.revver.com). Videosu çok izlenen kişilere hem ün, hem de para vaat ediyor. Mentos-kola karışımıyla yaratılan fıskiye görüntüsünün sahipleri Revver’dan tam 35 bin dolar para kazandı. Ayrıca reklam gelirlerini yüzde 50-50 oranında paylaşıyor.

Sitenin günlük reklam geliri 175 bin doların üzerine çıktı

YouTube’u 12-17 yaş arasındaki gençler ziyaret ediyor. Sitenin günlük reklam geliri 175 bin doların üzerinde. Aylık teknik masrafı ise 1 milyon dolar. Sitede yayınlanan telifli videolar nedeniyle YouTube’un yeni sahibi Google, 200 milyon dolar tutarında tazminat davalarıyla karşı karşıya...

Ajdar bile meşhur oldu, Irak videoları olay yarattı

YouTube’da video yayınlayarak ünlü olan kişilerin en ilgi çekicisi Lonelygirl15 takma adıyla her gün kendi odasında çektiği video günlüğünü yayınlayan genç. Adını açıklamayan Lonelygirl, şimdiye dek tam 15 milyon hit aldı. İzlenme oranı da ayda 900 bini aştı. Türk müzik “dehası” Ajdar ise “çikita muz” klibini YouTube’a vererek “en çok izlenenler” sıralamasında bir dönem 1’inci sıraya yerleşti. Site Amerikan dış politikasını bile sarstı. Irak’ta Amerikan askerlerinin öldürülüş görüntüleri burada yayınlandıktan sonra CNN aynı görüntüleri ekrana taşıyınca ülkede kıyamet koptu.

NASIL ÜNLÜ OLURSUNUZ?

YouTube’a üyelik sadece 1 dakikanızı alır. Bundan sonra istediğiniz formattaki bir videoyu siteye yükleyebilirsiniz. Tabii ki içerik ve süre kısıtlamalarını dikkate alarak. Yükleyeceğiniz videonun uzunluğu 10 dakika olmalı. Küfür, porno gibi “Toplumsal hassasiyetleri inciten” içeriğe izin yok.



Kaynak:Vatan
Yazar:Uğur Koçbaş

teşekkürler...emeğine sağlık..


teşekkürler...emeğine sağlık..

ben tşk ederim...


Başarı Hikayeleri

MollaCami.Com