Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Her ağaç "çam" değildir !



Ağaç ve orman deyince ülkemizde önde gelen bilim adamlarından biri olan Prof. Dr. Faik Yaltırık, halkımızın konusundaki cahilliğinden yakınıyor. Prof. Yaltırık bu konudaki üzüntüsünü şöyle dile getiriyor: Üzülerek belirtmek isterim ki, halkımızın büyük gördüğü her türlü iğne yapraklı ağaca çam deyip geçer. Detaylarla uğraşma zahmetine katlanmayız, fark olup olmadığını merak etmeyiz. Lütfen çam saplantısından kurtulun. Her gördüğünüz iğne yapraklı ağaca çam demekten vazgeçin nedir? Prof. Yaltırık, bizim çam dediğimiz ağaçların hepsinin çam olmadığını, iğne yapraklı ağaçlar olan ladin, sedir, göknar ve porsukların da halk tarafından çam diye anıldığını söylüyor.
Bahçenize fidan alırken dikkatli olun. Aldığınız fidanın mı, porsuk mu, ladin mi, göknar mı, sedir mi olduğunu bilin. Fidancının size sedir ya da göknar diye çam (ya da tersi) satmasına izin vermeyin. Kozalakları olgunlaşınca açılır, tonumlar dökülür ve oluşur. Sedir, göknar ve ladinde kozalaklar açılmaz ve opafiz denen çıkıntılar oluşmaz. İğne yapraklar, kısa sürgünlerin üzerinde ikişer ya da beşer beşer oluşur.

Çama benzeyen göknarın çamla ilgisi yoktur. İğne yaprakları perde gibi yassıdır, iki parmağınız arasında döndüremezsiniz. Uzun sürgünlere yaprakları teker teker sarmal olarak dizilir. Kozalakları ağaç tepesinde yukarıya doğru dik olarak durur.Yılbaşı çamı diye satılan ağaçlar göknardır. En güzel göknar çeşitlerinden biri Uludağ göknarıdır. Yeryüzünde sadece Uludağ'da yetişen bu göknar çeşidi, mavimsi rengi ile en kıymetli park-bahçe ağaçlarından biridir.

Ladin
Kopardığınız yaprak, sürgün üzerinde köprü gibi bir bırakmışsa ve iki parmağınız arasında kolayca döndürebiliyorsanız (yani iğne yaprakları dört köşeliyse) o ağaç ladindir.Ladinin kozalakları başlangıçta gökyüzüne doğru dik dururlar. Olgunlaşınca tohumlarını dökmek için aşağı doğru sarkaç gibi sallanırlar. Ladinin pek çok çeşitleri vardır. Mavi ladin en kıymetli park-bahçe ağaçlarından biridir.

Sedir
Sedirlerde kısa sürgünler üzerinde 15-30 adet iğne yaprak püskül gibi bir arada bulunur. Fıçı biçimindeki kozalakları 256 ayda olgunlaştıktan sonra tümüyle dağılır. Işık ağacı olan sedirin çam ile hiçbir benzerliği yoktur. Sedir çamı demek yanlıştır. kurağa dayanıklıdır, gölgeyi sevmez, ışık ağacıdır. Oysa göknar ve ladinler bağıl nemi yüksek, yağışlı yerlerde gelişir, kuraktan kaçarlar, gölgeye dayanıklıdırlar. Sedir ise gençliğinde yarı gölgeye dayanırsa da aslında bir ışık ağacıdır.sedir, göknar, ladin.. Bunların hepsi görkemli, gösterişli, büyük ağaçlardır. Özellikle parklarda, yeşil ortamlarda çok güzel görüntü verirler. Bahçenize bunlardan bir veya birkaç tane iğne yapraklı ağaç dikin. Fakat çok yakınlarına başka şeyler dikip bunları boğmayın, yeşil çimler arasında güzelliğini göstermeleri için etraflarında uygun bir boşluk bırakın.

Kaynak: Milliyet
Bülent Yardımcı

paylaşıö çin teşekkürler

hiristiyanlar görmesin molladan cami alirlar :D

Bilgi için teşekkürler kardeşim. ;) Ben de önceden her gördüğüm diken yapraklı ağacı çam zannederdim. Ama o kadar çok türü varmış ki. Öğrenmek 2 ayımı almıştı ::) :D

:D :D İlginiz için ben teşekkür ederim kardeşlerim


Bahçe Dekorasyonu

MollaCami.Com