Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kaş yaparken göz çıkarmak


Masumane işlenmiş bazı hatalar vardır; hani birisine iyi­lik yapayım derken zararı dokunmak, iltifat edeyim derken karşısındakini gülünç duruma sokmak, saygı göstereyim derken aşağılamak gibi. Tamamen iyi niyete bağlı bu tür ha­talar için dilimizde "kaş yaparken göz çıkarmak" denir.

Resmî tatilin cuma günleri yapıldığı eski toplumumuz­da düğünler de bu güne rast getirilir ve perşembe akşamın­dan da gelin hanım süslenirmiş. Kuaförlerin, güzellik salon­larının, moda evlerinin bulunmadığı o zamanlarda gelini süsleyen hanımlara meşşata, kalemkâr veya yüz yazıcı, bu faaliyete de koltuk merasimi denilmiştir. Koltuk merasimi­nin hanımlara has eğlenceleri olur ve bir tür kına gecesi gibi çalınıp oynanılır, gülünüp eğlenilir imiş.

Böyle bir koltuk merasiminde kalemkâr kadın, konağın sofasında eğlenen davetliler arasında gelini oturtmuş dizi­nin dibine ve başlamış sanatını icra etmeye. Saçlar, dudaklar, yanaklar derken sıra yüz yazmanın en nazik yerine, yani kaşlara gelmiş. Kalemkâr önce cımbızla fazla tüyleri almış, kaşı boyayıp inceltmiş ve özel kalemiyle şekil vermeye baş­lamış. Olacak bu ya, tam o sırada, ortada oynamakta olan yengelerden birinin ayağı kaymış. Kadıncık yere yuvarlan­mayayım derken kalemkârın dirseğine indirmiş tekmeyi. Elindeki sert uçlu kalem de gelin hanımın gözüne bir ok gi­bi saplanmış. Feryatlar, bağırış-çığırışlar ile düğün evi bir­den karışıvermiş. Acele hekim çağrıldıysa da nafile, gelin hanım ömrünün geri kalanını bir gözü kör yaşamış.

O günden sonra kalemkâr bir daha hiçbir gelin yüzü yazmaya çağrılmamışve deyimde günümüze ulaşmış

yaptıkları işin sünnete aykırı olduğu düşünülünce içimden iyi şeyler geçmiyor alanda aldıran içinde ama yazmıyayım,

teşekkürler,

PAYLAŞIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

ilginç yeni duyuyorum paylaşım için teşekkürler...

tabirden pek yerinde olmuş....
bir göze mal olsada sık kullandığımız bi sözümüz doğmuş... :)

emeğinize sağlık kardeşim..


Atasözleri

MollaCami.Com