Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hilafetin İlgasının Arka Planı / Mustafa Sabri Efendi



Hilafetin İlgasının Arka Planı

Mustafa Sabri Efendi
İnsan Yayınları

Osmanlı Devleti'nin yenilgisiyle birlikte Anadolu topraklarında emperyalist projeler uygulamaya konmuş; Jön-Türk ideolojisinin uzantısı diyebileceğimiz Kemalist ideoloji en radikal anlamda Batılılaşmanın mimarı olmuştur. Binlerce yıllık birikime dayanan kültür ve medeniyet ile bu medeniyetin dayandığı paradigma acımasız bir şekilde bastırılmış, modern düşüncenin enjekte edilmeye çalışıldığı Anadolu'nun Müslüman halkı bir bilinç şokuna uğratılmıştır.

İşte bu kitapta, son Osmanlı Şeyhülislâmı Mustafa Sabri Efendi, hilâfetin il-gasıyla neticelenen süreç ve olayları ortaya koymakta; tek bir ümmetin, nasıl ulus devlet adacıklarına dönüştürüldüğünü anlatmaktadır. Kitap bu yönüyle emperyalist güçlerin ve yerli payandalarının Osmanlı hilâfeti aleyhine uyguladıkları planları ifşâ eden bir vesika niteliğindedir.

Batı dünyasının NATO, Avrupa Birliği gibi oluşumlarla kendi aralarında birlik oluşturduğu çağımızda, Müslümanlar geçmişte yaşanan bu acı olaylardan ders almalı ve İslâm birliği idealini yeni bir vizyonla tekrar ortaya koymalıdırlar. Bu eser, böyle bir bakış açısının oluşması yönünde mütevazi bir katkıdır.


Araştırma-İnceleme kitapları

MollaCami.Com