Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


TİCARET HUKUKU

GENEL NOTLAR
Menşe ve mahreç işaretleri ticaret unvanıdır.

l Ticaret siciline tescilin ve ilanın üçüncü kişilerin sübjektif iyi niyetini kaldırması tescilin olumlu etkisinin sonucudur.

l Ticari defter tutmak zorunda olanlar: Anonim şirket, ticari işletme işleten dernek, kolektif şirket, limited şirket. Esnaf ise ticari defter tutmak zorunda değildir.

l Karar defterini tüzel kişi tacirler tutar.

l Haksız rekabetin unsurları: Aldatıcı davranışın varlığı, Rekabet hakkının kötüye kullanılması, İktisadi rekabetin varlığı, Aldatıcı davranıştan başka surette iyi niyet kurallarına aykırılık.

l Ticari işletmenin devri iyi niyetli üçüncü şahıslara ve alacaklılara karşı tescil ve ilandan itibaren hüküm ifade eder.

l Komisyoncunun borç ve yükümleri: Özen gösterme ve talimata uyma, Hesap verme, Müvekkilin çıkarlarını koruma, İhbar etme

l Cari hesapta iki süreyi birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunlardan biri hesap devresidir. Diğeri ise anlaşma süresidir.

l Ortak sayısının üst sınırı kanunla sınırlandırılan ortaklık tipi Limited ortaklıktır.

l Kolektif ortaklıklarda itiraz hakkı yönetim hakkına sahip ortaklara aittir.

l Kolektif ortaklıkta, sermaye borcunu ifa etmeyen ortaktan tazminat talep edilebilmesi için ortağa ihtar yapılmış olması aranır.

l Anonim ortaklıkta yönetim kurulu üyelerine her toplantı günü için ödenen ücrete huzur hakkı denir.

l Anonim ortaklıkta, denetçiler ortaklığın ciddi tehlikelerle karşılaştığını gösteren belirtiler olduğunda genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilirler.

l Komanditer ortağın olağanüstü denetleme hakkına ilişkin doğru ifadeler: Önemli sebeplerin varlığı halinde kullanılır. Ancak somut bir iş için kullanılır. Kullanılabilmesi için dava açılması gerekir. Sürekli nitelikte değildir.

l Türk hukukuna göre çıkartılması mümkün olan tahviller: Primli, İkramiyeli, Teminatlı, Pay senediyle değiştirilebilir tahvil.

l Kolektif ortaklıklarda , ortaklığı temsil etme yetkisinin sınırlandırılmasının iyi niyet sahibi kişilere karşı geçerli olması için sınırlandırma ticaret siciline tescil ve ilan edilmeli.

l Kolektif ortaklığın rızai temsilcileri: Ticari mümessiller, Ticari işler tellalı, Komisyoncular, Ticari vekiller

l Nama yazılı tahviller alacağın temliki hükümlerine göre devredilebilir.

l Emre yazılı ödeme vaadine Poliçe ile ilgili hükümler uygulanır.

l Bir limited ortaklığın ortak sayısının yirmiden fazla olması halinde genel kurul toplantılarında anonim ortaklığa ait kurallar uygulanır.

l Görüldüğünden belli bir süre sonra ödenecek poliçelerde ibraz süresi 1 yıldır.

l Limited ortaklıklarda, ortaklık sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa, müdür sıfatına kanunen ortakların tümü sahip olur.

l Çekte sorumlulardan birisinin kendisine karşı sorumlu olanlara karşı açacağı davanın zamanaşımı süresi, çeki ödediği tarihten itibaren 6 aydır.

l Mükerrer sigortanın amacı sigortacılara güveni arttırmak.

l Kıymetli evrakın özellikleri: Kıymetli evrakın içerdiği hakkın başkasına devredilebilmesi. Kıymetli evrak tiplerinin kanunda sınırlayıcı olarak sayılmış olması. Soyutluk ilkesinin yürürlükte olması. Hakla senet arasında kuvvetli bir bağın var olması.

l Hayat sigortalarında lehtarın özelliği akde taraf olmamasıdır.

l Sigortanın yararları: Milli kaynakları koruması, Tasarruf sağlaması, Güvenlik sağlaması, Kapital sağlaması.

l Makbuz senedi bir emtia senedidir.

l Maliki olduğu bir deniz gemisini deniz ticaretinde kullanan kişiye donatan denir.

l Makbuz senedine, makbuz senediyle birlikte Varant devredilirse beyaz ciro yapılabilir.

l Sigortacının iç teşkilatında yer alan servisler: Muhasebe, Hukuk, Reasürans, Hasar

l Müşterek avarya paylaşmasını tespit eden belgeye dispeç denir.

l Sigortacı, sigorta ettirenin haklarına riziko gerçekleşince halef olur.

l Sigorta hukukuna ilişkin başlıca kanunlar: Kooperatifler kanunu, Mükerrer Sigorta İnhisarı Hakkında Kanun, Trafik kanunu, Türk Ticaret kanunu.

l Derneklerin malı olan gemiler yönetim kurulunu oluşturan kişilerin çoğunluğunun Türk vatandaşı olması koşuluyla Türk gemisi sayılırlar.


ALINTIDIR


2. Sınıf

MollaCami.Com